latinica  ћирилица
20/03/2020 |  13:27 ⇒ 13:27 | Autor: SRNA

KC Vojvodine: Na klinici za infektivne bolesti sedam zaraženih, troje u teškom stanju

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine trenutno je hospitalizovano sedam pacijenata kod kojih je dokazana infekcija virusom korona, izjavila je danas upravnik te klinike Vesna Turkulov.
Klinički centar Vojvodina (foto:dijagonala.com) -
Klinički centar Vojvodina (foto:dijagonala.com)

Ona je u izjavi novinarima u Novom Sadu, u Holu zgrade Pokrajinske vlade, precizirala da je troje pacijenata priključeno na respiratore i oni se i dalje nalaze u veoma teškom opštem stanju, dok je opšte stanje preostalih zaraženih zadovoljavajuće.

- U Klinički centar Vojvodine, kao i u sve druge zdravstvene ustanove, svakodnevno pristižu lijekovi i sanitetski materijal. Situacija u Vojvodini, kada je riječ o virusu korona, trenutno je pod kontrolom - tvrdi Turkulova.

Turkulova je građane podsjetila da se pridržavaju svih mjera prevencije, apelujući prije svega na najstarije sugrađane da ostanu u kućama.

- Molimo sve one koji su bolesni da se samoizoluju, kao i one koji su došli iz nekog rizičnog područja da se strogo pridržavaju svih savjeta i ostanu u svojim kućama - poručila je Turkulova.

Ona je još jednom podsjetila i na važnost održavanja lične higijene, što češćeg pranja ruku sapunom i vodom, svođenje socijalnih kontakata na minimum, kao i na boravak u prostorijama sa što manje ljudi, uz odstojanja od najmanje dva metra.

- Sve zdravstvene ustanove u Vojvodini su na svojim sajtovima objavile brojeve telefona putem kojih građani mogu da komuniciraju sa svojim ljekarima u slučaju da za tim imaju bilo kakvu potrebu - naglasiča je Turkulova.