latinica  ћирилица
20/03/2020 |  13:38 | Autor: SRNA

Moguće uvođenje policijskog časa širom Njemačke

Njemačka bi mogla da uvede policijski čas širom zemlje, koja ima 83 miliona stanovnika, ukoliko ljudi ne budu poštovali preporuku o držanju međusobnog rastojanja ovog vikenda da bi se spriječilo širenje virusa korona, rekli su danas državni i zdravstveni zvaničnici.
Berlin, Njemačka - Foto: RTRS
Berlin, NjemačkaFoto: RTRS

Vladin portparol Štefan Zajbert rekao je da će kancelarka Angela Merkel razgovarati sa liderima pokrajina u nedjelju, 22. marta, da bi procijenila da li se poštuje zvanična preporuka građanima da ostanu kod kuće i da se ne okupljaju.

- Analiza će biti nemilosrdna. Biće presudno ponašanje javnosti u subotu - rekao je Zajbert.

U Njemačkoj je do sada zabilježen 31 smrtni slučaj od Kovida-19 i za sada je izbjegnuta sudbina najteže pogođenih zemalja, poput Italije, koja ima najviše žrtava u svijetu.

Prema njemačkom federalnom sistemu, Merkelova ne može da uvede policijski čas na nacionalnom nivou, pošto je takva odluka u nadležnosti pokrajinskih i lokalnih uprava.

Odluku u uvođenju opšte restrikcije kretanja na dvije sedmice danas je donijela Bavarska, u kojoj živi petina njemačkog stanovništva.

- Mi ne gasimo Bavarsku. Mi ne zaključavamo Bavarsku, ali potpuno zaustavljamo javni život u Bavarskoj - rekao je u televizijskom obraćanju glavni ministar ove pokrajine Markus Šeder.