latinica  ћирилица
20/03/2020 |  15:27 ⇒ 15:28 | Autor: SRNA

Spoljnotrgovinski promet usporen, ali ne i obustavljen

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković istakli su da je spoljnotrgovinski promet u uslovima širenja virusa korona djelimično usporen, ali da nije obustavljen.
Sarajevo - Košarac - Vuković - Foto: SRNA
Sarajevo - Košarac - VukovićFoto: SRNA

Tokom današnjeg sastanka u Sarajevu, sagovornici su konstatovali da je, prema dosadašnjim evidencijama, došlo do smanjenja obima spoljnotrgovinskog prometa od tri odsto za prva dva mjeseca 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine.

Naglašeno je da robna razmjena funkcioniše, s tim da postoji ograničenje kod nekih zemalja CEFTA sporazuma, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonoskih odnosa.

Košarac i Vuković razmijenili su mišljenje o analizi prometa vitalnih roba, s fokusom na proizvode prehrambene industrije, te medicinskih, farmaceutskih i sanitarnih sredstava.

Sagovornici su ocijenili uspješnim dosadašnje mjere, sprovedene u uslovima širenja virusa korona, te naglasili da je potrebno proširiti dodatne mjere u finansijskom sektoru, koji se tiče bankarskih proizvoda, uključujući i garancije.

Košarac je najavio da će u narednih nekoliko dana biti održan sastanak radne grupe za praćenje posljedica virusa korona na ukupnu privrednu aktivnost u BiH, a koja je formirana na zahtjev predsjedavajućeg Savjeta ministara, u koordinaciji sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH.

Na današnjem sastanku navedeno je da će do sastanka ove radne grupe, Spoljnotrgovinska komora BiH pripremiti dodatnu informaciju, te da će ministar Košarac od Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Sekretarijata CEFTA zatražiti dodatne informacije u vezi sa spoljnotrgovinskim prometom BiH.

Košarac i Vuković usaglasili su da će u narednom periodu održavati zajedničke radne sastanke na sedmičnom nivou kako bi na efikasan način pokušali odgovoriti izazovima sa kojima se suočavaju privredni subjekti u BiH u uslovima širenja virusa korona.