latinica  ћирилица
20/03/2020 |  15:28 | Autor: SRNA

UKC uskoro dobija laboratorijsku opremu za brzo testiranje

 Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci trebalo bi da u vrlo kratkom roku od Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ u Beču dobije set medicinske laboratorijske opreme za brzo testiranje virusa korona, u vrijednosti od oko 250.000 evra.
UKC RS - Foto: RTRS
UKC RSFoto: RTRS

Ambasador BiH pri UN i OEBS-u u Beču Siniša Bencun rekao je da Zavod za kliničku mikrobiologiju UKC-a Srpske trenutno nema nivo biosigurnosti tri, što će sa ovom opremom moći da postignu.

- To će mnogo unaprijediti nivo usluga za pacijente, kao i zaštitu zdravstvenih radnika u ovom ključnom trenutku - rekao je Bencun Srni.

On je napomenuo da ovaj set laboratorijske opreme treba da ubrza i olakša analize i dijagnostifikovanje virusa korona, ali da će nakon toga moći da laboratorijama služi i za druge potrebe.

Bencun je istakao da je nabavka ove opreme rezultat zajedničkog napora BiH agencije za radiološku i nuklEarnu bezbjednost /DARNS/ i Misije BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču.

- S obzirom na aktuelne potrebe nadležnih entitetskih ministarstava zdravstva, prema IAEA smo uputili i zvaničan zahtjev za pomoć u opremi, i to za dva medicinska i jedan veterinarski laboratorijski set - rekao je Bencun.

On je naveo da su odobrena dva medicinska seta, te će jedan biti odmah isporučen prema UKC-u Srpske, gdje je trenutno hospitalizovan i dijagnostikovan najveći broj pozitivnih slučajeva u BiH, dok će drugi set laboratorijske opreme biti upućen u UKC Sarajevo.

- DARNS i Misija BiH koriste i dobre kontakte u Kineskoj nuklearnoj korporaciji, od koje se danas očekuje isporuka 5.500 maski, a ubrzo i nekoliko respiratora - zaključio je Bencun.

Generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je Srni da će ovaj laboratorijski set znatno doprinijeti da ova zdravstvena ustanova bude još spremnija za izazove koje nosi epidemija virusa korona.

- Svima nam je u interesu da dođemo što prije do dijagnoze da li je neko pozitivan ili negativan na virus korona, te će nam ovaj laboratorijski set olakšati dolazak do brzih rezultata i doprinijeti smanjenju gužve, ali i panike među građanima - rekao je Đajić.

Đajić je istakao značaj da se građani pridržavaju uputstva higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja, koje je tačno, prema principima Svjetske zdravstvene organizacije, odredilo ko treba biti testiran, a ko ne.