latinica  ћирилица
20/03/2020 |  19:54 ⇒ 21:49 | Autor: SRNA

Brnabić, Lončar: Јoš restriktivnije mjere u borbi za svaki život

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će Vlada uvesti još restriktivnije mjere s ciljem suzbijanja virusa korona i borbe za svaki ljudski život, navodeći da su državni organi napravili detaljan, jasan i precizan plan daljeg djelovanja.
Zlatibor Lončar i Ana Brnabić (Foto: Tanjug / Tanja Valić) -
Zlatibor Lončar i Ana Brnabić (Foto: Tanjug / Tanja Valić)

Brnabićeva je naglasila da je od zabrana koje uvodi Vlada mnogo važnija lična odgovornost.

- Ako lična odgovornost nije dovoljna, onda moramo ići na zabrane - rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i kao jednu od novih restriktivnih mjera najavila suspendovanje javnog gradskog prevoza od sutra uveče u 20.00 časova.

Ona je naglasila da će, ukoliko ne bude slušala struku i preporuke, Srbija završiti isto kao Italija koja je samo danas imala 627 mrtvih.

- Danas je najgori dan za Italiju. Imaju šest hiljada novih zaraženih. Ako Srbija ne bude slušala šta kaže struka isto ćemo završiti. U Beogradu su danas bili puni kafići. U Italiji se ljudi i dalje druže i idu po ulicima. Njihov zdravstveni sistem ne može se sa tim izboriti. Ako ne smanjimo pritisak na naš zdravstveni sistem, on se s tim neće moći izboriti - upozorila je Brnabićeva.

Ona je apelovala da građani ne dozvole da ih policija i vojska jure po ulicama.

- Nije naša želja da uvedemo policijsku državu, nego da sačuvamo živote. Žao mi je što za vas danas imam vijest o prvom preminulom - rekla je Brnabićeva, uputivši saučešće porodici i zahvalnost zdravstvenim radnicima za sve što čine.

Ona je najavila da će sutra iz Kine doletjeti avion sa velikom količinom pomoći i da će u dogledno vrijeme biti upućen i drugi.

- Predsednik Aleksandar Vučić nabavio je neshvatljiv broj respiratora u vreme kada se svi bore za njih. Sutra nam dolaze maske sa filterima. Predsednik će da nabavi respiratore, mi ćemo sprovoditi mere, ali zato svaki građanin mora da preuzme ličnu odgovornost - poručila je Brnbićeva.

Ministar zdravstva Srbije Zlatibor Lončar rekao je da se vrši reorganizacija unutar zdravstvenih institucija u Srbiji, te da se one prazne da bi bio obezbijeđen prihvat za zaražene od virusa korona.

- Ispraznili smo bolnicu `Dragiša Mišović` u Beogradu, ispraznićemo bolnicu Zemun, obezbedićemo kapacitete i u Novom Sadu i Nišu - rekao je on.

Lončar je naveo da teški i hronični bolesnici u ovoj situaciji neće trpjeti, te da će za njih biti obezbijeđena redovna terapija i sve potrebno, te da će za osobe sa respirarnim problemima biti obezbjeđen poseban prijem i odjeljenja unutar zdravstvenih ustanova.