latinica  ћирилица
21/03/2020 |  09:47 ⇒ 09:48 | Autor: SRNA

U Srbiju stižu kineski stručnjaci i oprema

U avionu koji stiže iz Kine u Srbiju trebalo bi da budu sredstva za dezinfekciju, maske, medicinski aparati, zaštitna oprema, ali i šest kineskih medicinskih stručnjaka koji su vodili lavovsku bitku za života u Vuhanu, odakle je počela epidemija virusa korona, javila je Radio-televizija Srbije.
Kina, pomoć (Foto: Facebook) -
Kina, pomoć (Foto: Facebook)

Najveći avion "Er Srbije" - "erbas A330", koji je juče poletio za Kinu, spreman je da se vrati nazad pun medicinske opreme i kineskih medicinskih eksperata koji će pomoći u borbi protiv virusa. Avion je poletio i očekuje se da sleti u Beograd oko 20.00 časova.

Ambasador Srbije u Pekingu Milan Bačević rekao je da se veliki broj građana Kine javlja ambasadi i da žele da upute pomoć i podršku Srbiji.

Prema njegovim riječima, u ponedjeljak ili utorak trebalo bi da još jedan avion sa pomoći iz Kine dođe u Srbiju.

Avion će pokupiti pomoć u Šangaju, Huangdžou, a zatim će doći i u Peking po donacije, koje će prikupiti Ambasada Srbije u Kine.

Kada je riječ o virusu korona u Kini, stanje se poboljšava iz dana u dan i već nema domaćih slučajeva zaraze. To znači da su svi novi slučajevi koji se bilježe registrovani isključivo kod ljudi koji su doputovali iz inostranstva. Prethodnih dana zabilježen je 41 takav slučaj.