latinica  ћирилица
21/03/2020 |  14:17 | Autor: SRNA

Srbija: Policija hapsi osobe koje ne poštuju propise

Policija u Srbiji i dalje hapsi neodgovorne osobe koje izbjegavaju mjere tokom vanrednog stanja propisane zbog epidemije virusa korona.

U Kruševcu su uhapšene četiri osobe jer su prekršile samoizolaciju i određen im je pritvor, dok će protiv sedam osoba biti podnesene krivične prijave zbog sumnje da su izvršile krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, prenose beogradski mediji.

Policija je saopštila da je zbog izlaska iz samoizolacije uhapšena jedna osoba iz Beograda i dvije osobe iz Trstenika, kojima je određen pritvor, a zbog nepoštovanja samoizolacije u pritvoru je i jedan 74-godišnjak iz Aleksandrovca.

Na ulici je zatečena osoba starija od 65 godina koja se oglušila o Naredbu o ograničenju i zabrani kretanja, a protiv tri osobe iz Ćićevca i jedne iz Kruševca biće podnijete krivične prijave zbog nepoštovanja policijskog časa.

U Požarevcu je uhapšena jedna osoba i određeno joj je 48-časovno policijsko zadržavanje, jer je prekršila zabranu kretanja.

Krivične prijave, jer su zatečeni na ulici, uslijediće i protiv dvojice muškaraca od 45 i 24 godine iz Požarevca i jednog u Petrovca na Mlavi od 35 godina.

Policija je zbog nepoštovanja ograničenja kretanja sinoć uhapsila četiri lica u Žitorađi i jedno u Prokuplju.

Do sada je tokom vanrednog stanja, u ovom dijelu Srbije, ukupno uhapšeno 15 lica, protiv kojih će biti podnijete krivične prijave tužilaštvu u Prokuplju.

Policija je u Irigu i Rumi uhapsila jednog 37-godišnjaka i jednog 45-godišnjaka jer su tokom policijskog časa bili na ulici bez dozvole.

Kod jednog od njih pronađena je i manja količina marihuane, zbog čega će i za to biti podnesena prijava.

Za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, prema Krivičnom zakoniku, propisana je novčana ili kazna zatvora do tri godine.

Vlada Srbije i Ministarstvo pravde obezbijedili su tri posebna objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu gdje će oni za koje se utvrde da su prekršili samoizolaciju biti upućeni.

Takođe, prema Krivičnom zakoniku, ako lice zarazi druga lica i time im teško naruši zdravlje, može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora.

Ako usljed zabrane kretanja zarazi nekoga i uzrokuje mu smrt, može mu se izreći zabrana od dvije do 12 godina.