latinica  ћирилица
21/03/2020 |  15:42 | Autor: SRNA

Bez zastoja carinjenje roba u svim carinskim ispostavama

Carinjenje roba u svim carinskim ispostavama širom BiH odvija se normalno i bez zastoja, a priroitetno je ocarinjena i oprema međunarodne organizacije IOM, namijenjena za formiranje karantinskog naselja za 1.000 migrante, saopšteno je iz Uprave za indirekno oporezivanje /UIO/.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH - Foto: arhiv
Uprava za indirektno oporezivanje BiHFoto: arhiv

- Takva je situacija i u carinskoj ispostavi Sarajevo gdje se pošiljke, bilo da je riječ o uvoznom ili izvoznom carinjenju, obavljaju u najkraćim mogućim rokovima. Prioritetno se ocarinila i oprema međunarodne organizacije IOM, kojim bi se hitno formiralo karantinsko naselje za 1.000 migranata - naveli su iz UIO.

UIO napominje da je carinski postupak završen za manje od sat vremena jer je riječ o vrsti robe čiji ulaz u BiH zahtijeva brzo regovanje.

Iz UIO su naveli da su od samog početke krizne sitacije uzrokovane virusom korona u stalnom kontaktu sa Koordinacionim tijelom BiH za zaštitu i spašavanje i Ministarstvom bezbjednosti u Savjetu ministara, jer im je cilj promptno reagovanje u svim situacijama koje to zahtijevaju.

UIO je do sada izvršila sve preporuke nadležnih institucija i organizovala rad svih zaposlenih u Upravi na način da svi poslovni procesi teku potpuno normalno i bez zastoja, jer od rada UIO zavisi fiskalna stabilnost cijele BiH.

- Ističemo da je zato neophodno da se što prije usvoji budžet za sve institucije na nivou BiH, pa tako i UIO, kako bi se moglo nesmetano odvijati funkcionisanje i ispunjavanje svih obaveza - poručili su iz UIO.

UIO je aktivirala i poseban Operativni štab u sjedištu, te još četiri operativna štaba u svakom regionalnom centru - Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli, koji imaju dežurstva svaki dan, 24 časa.

Direktor UIO je naložio da su svi rukovodioci Uprave dužni biti na poslu svaki dan i da su obavezni organizovati posao na način da se svi poslovni procesi odvijaju bez zastoja, što je i učinjeno.

Cilj UIO je da se pruži puna podrška svakom pojedincu u Upravi i da se u najvećoj mogućoj mjeri zaštiti zdravlje svih zaposlenih, zdravlje njihovih porodica i svih lica sa kojima dolaze u kontakt.

U tom smislu preduzete su aktivnosti da se obezbijedi što veća količina zaštitne opreme i sredstava za higijenu i vrši se dezinfikovanje radnih prostorija UIO.

- Rukovodstvo Uprave je poslalo i pismo podrške svim službenicima, jer jedino zajedno, bez širenja panike, možemo pobijediti ovu tešku situaciju - navodi se u saopštenju.