latinica  ћирилица
21/03/2020 |  19:57 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Počelo postavljanje migrantskih šatora na lokalitetu Lipa

Na lokalitetu Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca počelo je postavljanje šatora gdje bi u narednih nekoliko dana trebalo da budu izmješteni migranti koji trenutno borave u napuštenim objektima i na ulicama Bihaća, a intenzivno se radi i na postavljanju vodovodnog, te rasvjetnog sistema.

Federalna uprava civilne zaštite već je osigurala 30 šatora, 200 pokrivača i neke od medicinskih neophodnosti, a gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže da je osigurana internet konekcija.

Fazlić je rekao da su za ove aktivnosti dobili podršku Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, federalne Vlade, nakon čega su odmah počeli s formiranjem šatorskog naselja.

- Sad konkretno radimo na postavljanju dijela privremenog kampa za ljude bez smještaja u središtu Bihaća, nakon čega će uslijediti gradnja pravog prihvatnog centra - rekao je Fazlić.

On ističe da su se, napokon, svi uključili u rješavanje ovog problema, tako da imaju i podršku EU, bez koje bi ovo bilo neizvodljivo.

- Primarni cilj svega što radimo je zaštita zdravstveno-epidemiološke situacije u gradu, ali i pronalazak humanijeg smještaja ovim ljudima - rekao je Fazlić, prenosi BHRT.

U formiranje prihvatnog kampa na Lipi uključeni su i volonteri kantonalne i gradske organizacije Crvenog krsta.

Selam Midžić iz Crvenog krsta Bihaća istakao je da su se svi uključili u gradnju ovog kampa i ovo će biti u potpunosti drugačija priča u odnosu na neke prethodne.

- Trenutno pomažemo u postavljanju šatora za mobilni tim i prvu pomoć, a uskoro očekujemo i postavljanje neke vrste restoran sale - u kojoj će biti vršena podjela hrane, kao i odjeće i higijenskih potrepština - istakao je Midžić.

Kamp na ovoj lokaciji u dogledno vrijeme trebalo bi da bude adekvatno i dugoročno rješenje za sve migrante i izbjeglice na području Bihaća, zbog čega se već krenulo i s adaptacijom pristupnih puteva, te gradnjom kanalizacionog sistema.