latinica  ћирилица
23/03/2020 |  11:28 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

Brčko: Dvoje zaraženo virusom korona

U Brčkom su registrovana dva lica oboljela od virusa korona i njihovo stanje je stabilno, rekao je danas komandant Kriznog štaba Siniša Milić.

Milić je na konferenciji za novinare rekao da je riječ o mlađim osobama, rođenim 1989. i 1990. godine, koji su doputovali u BiH sa Kariba preko Francuske i Srbije i da se od 18. marta nalaze u kućnoj izolaciji.

- Moram reći da se radi o savjesnoj i odgovornoj porodici. Riječ je o supružnicima, jer prema njihovim tvrdnjama koje se provjeravaju, nisu imali kontakata. Treća osoba koja ih je dovezla sa graničnog prelaza između BiH i Srbije, takođe, se nalazi u izolaciji i ona je dan ranije, pod pretpostavkom da se radi o virusu korona, pripremila im zalihe hrane i drugih potrepština - rekao je Milić.

On je napomenuo da su preduzete pojačane mjere na dezinfekciji stana u kojima borave zaražena lica i okoline, te da je za sada situacija pod kontrolom.

Milić je napomenuo da je Krizni štab u kontaktu sa brčanskim privrednicima, da su se mnogi javili da pomognu i da ih je nekoliko to već učinilo dostavljanjem zaštitne opreme i drugih materijala.

Milić je podsjetio da su pokrenute i zvanične procedure za nabavku veće količine zaštitne opreme.

- Hvala svima koji se stavljaju na raspolaganje i zaista je primjetan visok stepen odgovornosti i savjesti većine naših građana. Problem su oni koji na određeni način krše mjere izolacije i tu se preduzimaju određene mjere - rekao je Milić.

On je istakao da će informacije o poštivanju policijskog časa i odluke o zabrani kretanja tokom dana dati Policija Brčko distrikta i da je prva ocjena da se te mjere poštuju.

Šef Odjeljenja za javno zdravstvo Vlade distrikta Anđa Nikolić, komentarišući prva dva slučaja zaraze virusom korona u Brčkom, rekla je da je to nešto što su svi očekivali i da je bilo pitanje trenutka kada će se pojaviti pozitivni rezultati testova kojih je do sada urađeno 14.

- Dobili smo telefonski potvrdu za ova dva slučaja. Nalaze ćemo dobiti mejlom u toku dana. Radimo na što bržoj komunikaciji kako bismo na vrijeme svi bili obaviješteni i preduzeli potrebne mjere zaštite kako ne bi došlo do širenja ovog virusa - rekla je Nikolićeva.

Ona je napomenula da će testiranje biti urađeno i nad osobom koja je dovezla dvoje zaraženih kao i za sve za koje bude bilo potrebe.

Nikolićeva je uputila apel građanima koji se nalaze u izolaciji da se suzdrže od zloupotreba mobilnih timova i da ih zovu samo u slučaju pojave simptoma respiratorne infekcije.

U Brčko distriktu pod nadzorom se nalazi 888 osoba.