latinica  ћирилица
23/03/2020 |  18:27 ⇒ 24/03/2020 | 07:34 | Autor: Agencije

Treća žrtva virusa korona u Srbiji; Počinje masovno testiranje (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da je u Srbiji preminula i treća osoba oboljela od virusa korona.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

On je rekao da je u pitanju starija osoba.

- Broj oboljelih se povaćava iz dana u dan. Do sada smo se trudili i čini mi se djelimično uspješno uz ključnu ulogu ljekara stručnjaka, da pandemijsku krivu usporimo da ne dođe do eksponenecijalni rast, ali nismo suštinski napali virus - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je najavio nove mjere koje će biti donijete u Srbiji povodom virusa korona.

- Krenućemo na masovna testiranja, očekujte da ona počnu za oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za prvih par dana, a u međuvremenu ćemo dobiti još testova - rekao je Vučić.

 On je objasnio i zašto se nove mjere preduzimaju.

- To je kao kad imate gangrenu na nozi i svaki dan uspješno odsjecate po milimetar gangrene, a ona se širi. Zato je cilj da obuhvatimo što više ljudi. Kada to uradimo zahvatićemo dio gotovo zdravog tkiva. Kada to uradimo, organizam će biti zdrav objasnio je Vučić.

On je istakao da stručnjaci iz Kine ne smatraju da treba produžavati policijski čas, ali da je neophodna disciplinovanost kod građana.

- Dovoljno je da 21 od 27 dana sjedimo kod kuće. Samo od nas zavisi. Ako ne budemo disciplinovani nikada neće biti kraj - rekao je Vučić.

On je najavio i proizvodnju hlorokina, lijeka koji bi mogao biti koristan za liječenje virusa korona.

 

Vučić je istakao da se Srbija možda nalazi u društvu zemalja sa najvećim brojem respiratora, za koje kaže da na tržištu "vrijede kao suvo zlato".

- Kinezi su nam dali značajnu količinu. Neke smo i kupili od njih. Između 26.000 i 40.000 je cijena respiratora. Danas ih na tržištu nema, ni onih skupljih, a oni spasavaju živote - rekao je Vučić.

On je rekao i da se očekuje da će Srbija od sljedeće nedjelje imati 20 miliona zaštitnih maski.

Predsjednik Srbije rekao je da će država u privatni sektor uložiti od 2,5 do 4, 5 milijardi dinara.

- Pomoć države će dobiti samo oni privatnici koji u vrijeme vanrednog stanja ne budu otpuštali zaposlene - rekao je Vučić.

On je ponovio da penzije i plate neće biti smanjivane.

- Penzije će ovog mjeseca biti isplaćene u jednom dijelu sa linearnim povećanjem od 4.000 dinara - naveo je Vučić.