latinica  ћирилица
23/03/2020 |  18:35 | Autor: SRNA

Rad inspektora usklađen sa carinskim organima

Radno vrijeme republičkih inspektora na carinskim ispostavama usklađeno je sa radnim vremenom carinskih organa i ovaj princip rada je uspostavljen od dana osnivanja Inspektorata Republike Srpske, saopšteno je iz ove instutucije.
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net) -
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net)

Regujući na izjavu predsjednika Područne privredne komore Banjaluka Gorana Račića da inspektori koji vrše pregled robe u spoljnotrgovinskom prometu rade samo do 16.00 časova, te da kasnije nije moguće prikupiti svu potrebnu dokumentaciju za pošiljku, iz Inspektorata navode su zbog aktuelne situacije i uvođenja nadzora putnika koji ulaze u BiH na graničnim prelazima u Srpskoj, preduzeli sve potrebne mjere kako bi se kontrola uvoza robe odvijala nesmetano i nezavisno od kontrole putnika.

- Republički tržišni, fitosanitarni, zdravstveni i inspektori za hranu su u proteklih sedam dana u spoljnotrgovinskom prometu pregledali 1.978 pošljki različite robe koja podliježe obaveznom pregledu prilikom uvoza. Bez obzira na dodatne obaveze koje su date ovom organu za izvršavanje, pregled robe u spoljnotrgovinskom prometu iz dijela nadležnosti ovog organa, nije doveden u pitanje - ističu iz Inspektorata.

Naprotiv, dodaju iz Inspektorata, u toku vikenda zbog povećanog dolaska kamiona na graničnim prelazima Gradiška i Šamac, carinski organi su nastavili rad do 20.00 časova, što su učinili i službenici Inspektorata Srpske, a sve kako bi se robni promet odvijao što je brže moguće s obzirom na trenutne okolnosti.

Inspektorat Republike Srpske, kako se naglašava, spreman je da obezbijedi kapacitete i za potrebe produženog rada, ukoliko to bude usaglašeno od svih nadležnih organa koji učestvuju u postupku pregleda i carinjenja roba prilikom uvoza.