latinica  ћирилица
24/03/2020 |  14:49 ⇒ 14:49 | Autor: SRNA

Bijeljina: Prvooboljeli pozitivan, ostaje u kućnom karantinu

Prvooboljelom od virusa korona u Bijeljini produžen je kućni karantin jer mu je kontrolni test bio pozitivan, saopšteno je iz Gradske uprave.
Virus korona (Ilustracija RTRS) -
Virus korona (Ilustracija RTRS)

Stanje troje oboljelih u Bijeljini je stabilno, u kućnom karantinu je osam lica, a pod ljekarskim nadzorom 1139 osoba.

Prethodnog dana kontrolisano je 105 lica koja su dobila rješenje o kućnoj izolaciji, od kojih devetoro nije zatečeno na kućnoj adresi, a jedan od njih je vozač kamiona.

Spisak osmoro lica koja nisu poštovala rješenje o izolaciji biće poslat Ministarstvu unutrašnjih poslova i Republičkom inspektoratu, najavljeno je iz lokalne administracije.

Od danas je u Bijeljini građanima u kućnoj izolaciji i građanima starijim od 65 godina na usluzi kol-centar putem kojeg pripadnici Јedinice za opšte namjene Civilne zaštite i volonteri dostavljaju hranu i lijekove.

Iz Gradske uprave ističu da će pripadnici ove jedinice civilne zaštite i volonteri imati prednost prilikom ulaska u prodavnice i apoteke radi nabavke hrane i lijekova za sugrađane.

Gradski štab za vanredne situacije je na, današnjoj sjednici u užem sastavu, ponovo apelovao na građane da budu odgovorni i ne okupljaju se po izletištima, kućama i stanovima, jer je što manje društvenih kontakata ključno za sprečavanje širenja zaraze.

U protekla 24 časa u Bijeljini je izdato šest prekršajnih naloga zbog nepoštovanja policijskog časa, a na osnovu prijava susjeda izdato je i sedam prekršajnih naloga zbog nepoštovanja rješenja o izolaciji.

Policijska uprava Bijeljina će u opravdanim slučajevima dozvoljavati kretanje, a od Republičkog štaba za vanredne situacije se očekuje da se izjasni o predlogu Gradskog štaba da se građanima starijim od 65 godina dozvoli kretanje određenim danima u jutarnjim časovima kako bi mogli da nabave potrepštine i podignu novac iz banaka.

Dezinfekcija u stambenim zgradama je u toku, a dezinfekcija javnih površina je završena i biće ponovljena čim prestanu padavine.