latinica  ћирилица
24/03/2020 |  15:17 ⇒ 15:19 | Autor: RTRS

Omogućiti brži protok robe, posebno kroz Hrvatsku

Privredna komora Republike Srpske dostavila je danas predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji inicijativu za olakšavanje međunarodnog transporta robe, a posebno kroz Hrvatsku gdje se prevoznici susreću sa najvećim problemima.
Privredna komora Republike Srpske  (foto:komorars.ba) -
Privredna komora Republike Srpske (foto:komorars.ba)

Iz Privredne komore je saopšteno da je cilj inicijative da bude omogućen protok robe i repromaterijala kako bi privreda radila, a građani imali dovoljno namirnica.

Komora je predložila da nadležni organi BiH u komunikaciji sa kolegama u Hrvatskoj dogovore ubrzanje kretanja kamiona kroz tu zemlju kako bi, koliko je to moguće u vanrednim uslovima, obezbijedili brži protok robe.

- Prema informacijama koje smo dobili od prevoznika najveći problemi su prisutni na teritoriji Hrvatske koja primjenom svojih mjera usporava protok kamiona. Na jednom punktu čekaju da se okupi određeni broj kamiona koji idu iz BiH i Srbije, zatim ih dijele u grupe u zavisnosti od njihovog pravca kretanja, pa se tek onda dozvoljava kretanje u konvoju pod pratnjom policije - saopšteno je iz Privredne komore.

U ovoj asocijaciji smatraju da bi i u zemljama regiona obuhvaćenim CEFTA sporazumom po ugledu na EU trebalo uvesti takozvane zelene linije za brži protok robe na granicama, da carina i inspekcije na graničnim prelazima moraju raditi 24 časa svaki dan u sedmici, te da korištenjem elektronske komunikacije službenika na graničnim prelazima sa vozačima budu smanjene gužve.