latinica  ћирилица
24/03/2020 |  15:34 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

Tegeltija: Zatvaranje graničnih prelaza vazdušnog saobraćaja u BiH (VIDEO)

Savjet minstara usvojio je danas Odlku o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH. Usvojena je i Odluka o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prelaza u oblasti vazdušnog saobraćaj za promet putnika.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Međunarodni aerodromi u BiH biće od 30. marta privremeno zatvoreni za putnički saobraćaj, ali će ostati otvoreni za kargo letove, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

- Odluka stupa na snagu 30. marta u 6.00 časova. Ova odluka je donesena na zahtjev federalne strane, jer su do petka, 27. marta, najavljeni određeni letovi putničkog saobraćaja kojim će doći i medicinski materijal, prvenstveno testovi za virus korona - objasnio je Tegeltija danas u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara.

On je dodao da je na današnjoj sjednici donesena i privremena odluka o potpunoj zabrani ulaska stranaca u BiH na graničnim prelazima, uz izuzetke, poput diplomata i lica koja dolaze da pruže medicinsku pomoć.

Tegeltija je rekao da je donesena i odluka o prevozu robe u tranzitu kroz BiH.

Prema Hrvatskoj su otvoreni granični prelazi Bijača, Gradiška i Šamac, prema Srbiji Rača, a prema Crnoj Gori Klobuk i Ilijino brdo.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Savjeta ministara usvojen je Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu i prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH za period april-jun.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je Nacrt budžeta usvojen sa sedam glasova za i tri protiv.

Prema riječima Tegeltije, protiv su bili on, te ministri u Savjetu ministara Staša Košarac i Vojin Mitrović.

- Ova odluka je upućena u proceduru Predsjedništvu BiH, koja je formalni predlagač - naveo je Tegeltija.

On je podsjetio da je na sjednici 5. marta glasao protiv odluke o privremenom finansiranju, jer smatra da BiH treba budžet, navodeći da je tog dana registrovan i prvi slučaj virusa korona u BiH, čime se situacija dramatično promijenila.

Tegeltija je istakao da je budžet, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara neposredno poslije toga, planiran u normalnim okolnostima i na osnovu makroekonomskih pokazatelja na osnovu kojih su usvojeni budžeti entiteta za ovu godinu.

On je napomeno da je okvir Nacrta budžeta zajedničkih institucija BiH 996 miliona KM i da je veći za 30 miliona KM, koliko su povećana sredstva izdvajanja sa jedinstvenog računa u Upravi za indirektno oporezivanje.