latinica  ћирилица
24/03/2020 |  18:27 ⇒ 21:57 | Autor: SRNA

FBiH: Izdato 16.092 rješenja o izolaciji

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović saopštio je danas da je 86 federalnih inspektora na graničnim prelazima u Federaciji BiH /FBiH/ izdalo 16.092 rješenja o izolaciji.

Ajdinović je napomenuo da je od nedjelje, 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektora u tri smjene vrše 24-časovnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u FBiH", saopšteno je iz Uprave.

U saopštenju se navodi da su osim graničnog prelaza Međunarodni aerodrom Sarajevo, termalne kamere instalirane i na prelazima Izačić, Orašje i Kamensko.

Ajdinović dodaje da su zaključno s jučerašnjim danom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prelazima u FBiH izdali ukupno 16.092 rješenje o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

"Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 1.554 lica - državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prelaza u FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na dalje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 149 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu distrikta", navodi se u saopštenju.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 157 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja lica.

"U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 38 lica biti pokrenuti prekršajni postupci", naveo je Ajdinović.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, Ajdinović je rekao da je dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata u proteklom periodu po prijavama građana izvršio 68 redovnih i 59 kontrolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 65 prekršajnih naloga u iznosu od 142.450 KM.

Prema njegovim riječima, kod 59 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile osnovane.

Ajdinović je izrazio zahvalnost svim inspektorima, koji ulažu maksimalne napore 24 časa dnevno na prvoj liniji odbrane protiv širenja pandemije u FBiH.

On je zahvalio kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i drugim organima i institucijama s kojima Federalna uprava za inspekcijske poslove blisko sarađuje na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva BiH.

On je naglasio da Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno da sprovodi mjere na suzbijanju širenja virusa korona u FBiH u skladu s naredbama nadležnih tijela u BiH i FBiH.