latinica  ћирилица
25/03/2020 |  09:46 ⇒ 11:42 | Autor: TANЈUG

"Prese": Pandemija virusa korona olakšala odluku EU

Pandemija virusa korona i strah od geopolitičkog gubitka moći navela je EU da, sa pola godine zakašnjenja, donese odluku o početku pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, ocjenjuje bečki dnevnik "Prese".
Pregovori Sjeverne Makedonije i EU (Foto: euobserver.com) -
Pregovori Sjeverne Makedonije i EU (Foto: euobserver.com)

- Koliko to god zvučala jezivo, izbijanje pandemije je olakšalo odluku 27 članica - dodaje list.

- U sjenci ove krize je pažnja javnosti bila na drugom mjestu - istakao je Stiven Blokmans bečkom dnevniku, profesor sa Univerzitea u Amsterdamu i član briselskog tinktenk Centra za evropske političke studije.

Ta ocjena, ukazuje "Prese", posebno se tiče Francuske, čiji predsjednik Emanuel Makron je prije pola godina svojim vetom na otvaranje pregovora izazvao ne samo tenzije između Francuske i Zapadnog Balkana, već i unutar EU je njegovo protivljenje bilo kritkovano.

Čak i vlade Danske i Holandije, koje su bile na liniji Pariza po pitanju pristupne spremnosti Albanije, nisu mogle taj stav razumjeti prema Sjevernoj Makedoniji.

"Prese" navodi da je Sjeverna Makedonija čak promjenom Ustava promijenila ime i prevazišla decenijski spor sa Grčkom.

- U utorak su ministri bili jedinstveni i složili se da su pristupni pregovori sa ove dve države važni iz tri razloga. Zato što bi EU u suprotnom na Balkanu izgubila političku privlačnost u takmičenju sa Kinom, Rusijom i Turskom, i time dalje oslabila svoj inače ograničeni geopolitički uticaj. Ta opasnost se vidjela na zapaženoj konferenciji za štampu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da je evropska solidarnost "bajka" i da je Kina jedina zemlja koja može pomoći Srbiji - ukazuje "Prese".

Dalje, navodi list, vlade EU spoznale su opasnost da epidemija na Zapadnom Balkanu, što je pred njenim vratima, bez pomoći spolja ne može da se suzbije.

- Na evropskom nivou se ne može trenutno razgovarati ni o jednoj temi, a da se ne govori o Kovid-19 - objasnila je ministarka za evropska pitanja Austrije Karoline Edštadler nakon video konferencije dodajući da je dogovoreno i kako se može pomoći državama u tom regionu.

Kao treće, ukazuje "Prese", Makronov veto je doveo do podizanja svijesti za probleme prilikom širenja EU na istok i tekućim pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.

S tim u vezi list podsjeća da je Evropska komisija prije par nedjelja iznijela uslove za pristupni proces, koji sadržajno nije ništa novo, ali je ton te političke izjave Brisela, sa većim fokusom na vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala, olakšao Makronu položaj.

- Makron je potcijenio kritiku zbog svoje odluke da blokira pristupne pregovore. Izjava Evropske komisije sada je omogućila Holandiji i Danskoj da se elegantno spuste s ljestvice koje su same sebi postavile - kaže Blokmans.

On konstatuje da se od jeseni gotovo ništa nije promijenilo, što daje povod za razmišljanje.

- Suštinskih reformi nije bilo ni u Skoplju, ni u Tirani. Tako da je lopta sada na strani terena kandidata - dodao je on ukazujući da je EU sada ispunila svoj dio dogovora.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je dao izjavu koja ide u isto pravcu "nije dovoljno da se samo usvajaju zakonu, moraju se i primijeniti i sprovesti, a i donijeti rezultate koje očekuju članice".

Početak pristupnih pregovora, ako to bude dozvolila pandemija, mogao bi uslijediti još ove godine, a da li će Samit o Zapadnom Balkanu, planiran početkom maja u Zagrebu, tome moći poslužiti je pitanje, zaključuje "Prese".