latinica  ћирилица
25/03/2020 |  12:27 | Autor: SRNA

Tegeltija: Sutra o urgentnim pitanjima za pravosuđe i građane

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija potvrdio je Srni da je za sutra predviđena telefonska sjednica VSTS-a na kojoj će biti razmatrana urgentna pitanja značajna za pravosudne institucije i građane u BiH, među kojima je pitanje rokova u različitim postupcima pred pravosudnim organima.
Milan Tegeltija   (Foto:vecernji.ba) -
Milan Tegeltija (Foto:vecernji.ba)

- Јedno od tih pitanja je usvajanje inicijative za donošenje uredbe sa zakonskom snagom kojom će biti riješeno pitanje rokova u različitim postupcima pred pravosudnim organima, počevši od rokova za podnošenje tužbi i drugih prijedloga do rokova za ulaganje redovnih i vanrednih pravnih sredstava - rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da VSTS proteklih nekoliko dana radi na izradi ove inicijative i, kako je istakao, vjerovatno će je usvojiti sutra i dostaviti nadležnim ministarstvima pravde.

- Riječ je o urgentnoj stvari koja se mora hitno rješavati da građani zbog vanrednog stanja ne bi izgubili određena prava koja im pripadaju, a zbog objektivne nemogućnosti poštovanja važećih rokova. Osnovna ideja je da prestaju da teku svi rokovi za vrijeme ove vanredne situacije -  precizirao je Tegeltija.

Tegeltija je upozorio da je kršenje odluka nadležnih organa, posebno rješenja o samoizaliciji i drugog, obuhvaćeno važećim krivičnim zakonima u grupi djela protiv zdravlja ljudi za koja su zaprijećene i kazne zatvora, te su sva tužilaštva dobila preporuku da po prioritetu postupaju po ovim krivičnim djelima.

On je uputio molbu građanima da budu savjesni i odgovorni u izvršavanju naredbi nadležnih organa u ovoj vanrednoj situaciji, prvenstveno radi zaštite sebe i drugih.

- Svako nepoštovanje naredbi i odluka nadležnih organa u ovoj situaciji koje može ugroziti zdravlje stanovništva je krivično djelo i svi koji počine takva krivična djela biće krivično gonjeni od nadležnih pravosudnih institucija - poručio je Tegeltija.

On je konstatovao da pravosudne institucije rade u svom nužnom kapacitetu i da će im ovakva krivična djela predstavljati apsolutni prioritet.