latinica  ћирилица
25/03/2020 |  14:58 ⇒ 15:00 | Autor: SRNA

HNK: Zaražena 24 lica, razmatra se izolacija kantona

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu /HNK/ do sada su potvrđena 24 pozitivna slučaja zaraze virusom korona, od kojih 17 u Konjicu i sedam u Mostaru, rekao je šef Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Јurica Arapović.
Mostar - Foto: Screenshot/YouTube
MostarFoto: Screenshot/YouTube

- Od juče smo testirali 36 lica i dva su bila pozitivna. Pet se trenutno testira. U drugom dijelu dana biće još uzoraka. Od ukupno oboljelih 60 odsto su muškarci i 40 odsto žene, a prosječna dob oboljelih je 47 godina, odnosno najmlađi zaraženi ima 37 godina, a najstariji 77 - rekao je Arapović na konFerenciji za novinare.

On je naveo da se u izolacionom bloku Kovid bolnice u Mostaru nalazi šest bolesnika, od kojih pet iz HNK u teškom i srednje-teškom stanju.

Dvoje je na respiratoru, prvooboljeli muškarac iz Mostara i starija žena iz Širokog Brijega.

- Većina oboljelih je u kućnoj izolaciji, imaju blaže simptome. Samo oni koji razviju težu kliničku sliku primaju se u bolnicu. Sada je odluka takva, šta će biti dalje vidjećemo. Ovo je blaža bolest, a kod oko 25 odsto bolesnika razvije se teža slika. Iskustva u svijetu govore da je neke lijekove opravdano dati i mi ih dajemo - naveo je Arapović.

On objašnjava da je virus korona takav da se kod pet odsto, uglavnom muškaraca, starijih i hroničnih bolesnika bolest pogorša između sedmog i desetog dana.

Arapović je potvrdio da je u Mostaru evidentiran i novi klaster i da je epidemiološkim uvidom utvrđeno da je zaraženi iz Mostara imao kontakt sa osobom iz Republike Srpske kod koje je juče potvrđen korona virus.

- Mi ćemo spriječiti to žarište - naveo je Arapović.

Kada je riječ o 53-godišnjem muškarac iz Konjica koji je juče preminuo u Mostaru, Arapović je objasnio da u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar nemaju evidenciju da je imao hronične bolesti.

On je podsjetio da svi koji imaju simptome treba da se jave svom ljekaru, a da će ljekar dalje procijenti da li je potrebno upućivanje prema medicinskim ustanovama.

Što se tiče perioda samoizolacije, Arapović je naveo da on nekada ne mora biti 14 dana i da kod zaraženih to prate epidemiolozi.

- U Konjicu se danas završava 14-dnevna izolacija. To treba dobro razmotriti, posebno ako je riječ o kućnoj izolaciji gdje je bilo blažih simptoma. Ako imate bolesnika u kući, onda ta pravila ne važe, već su i dalje pod nadzorom epidemiologa - naglasio je Arapović.

On je objasnio da je u inkubacionom periodu moguće širiti bolest.

- U Mostaru i Konjicu su klasteri sa tendencijom širenja. Pitanje je koliko još ima oboljelih koje nismo testirali, koji su u jednoj porodici. Mi ih vodimo kao `Kovid-19`, ali nisu testirani. Pokušavamo staviti pod kontrolu. Ako se zaraza bude širila, nije isključeno da se izoluju pojedine opštine ili cijeli kanton - dodao je Arapović.

I savjetnik predsjednika Vlade HNK Darko Јuka potvrdio je da se ne isključuje mogućnost izolovanja HNK.

On je rekao da MUP HNK uvodi rigorozne mjere u kontroli saobraćaja, navodeći da su izdata 1.184 rješenja o samoizolaciji, a u protekla 24 časa 195.

Prema njegovim riječima, izvršene su 44 kontrole, a 16 osoba je prijavljeno da su kršile samoizolaciju, dok je šestoro prekršilo policijski čas.

Јuka je naveo da je uvedena zabrana izlaska svim migrantima u svim centrima na području HNK, te da je zabranjen rad privatnih stomatoloških organizacija, uz naredbu domovima zdravlja da uspostave stomatološke ordinacije.

On je napomenuo da je naređeno svim opštinama da formiraju mobilne timove matičnih ureda kako bi osobama starijom od 65 mogli izdavati punomoći za rješavanje svakodnevnih potreba.

- Iz Civilne zaštiti obavijestili su da se pripremaju izolatorijumi ako bolnice ne budu mogle odgovoriti potrebama. Sveučilišna klinička bolnica Mostar uspostavlja centar za psihološku pomoć. Svi treba da pozovu broj 121 koji služi za svaki problem i pomoć - naveo je Јuka.

On je pozvao štabove civilne zaštite na nižim nivoima da ne donose odluke bez koordinacije, a građanima uputio apel da poštuju naredbe kriznih štabova.