latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:14 ⇒ 15:19 | Autor: SRNA

Borel: Kovid-19 mijenja naš svijet (FOTO)

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel ocijenio je da će virusno oboljenje Kovid-19 preoblikovati naš svijet i da se još ne zna kada će kriza biti okončana.

On je u blogu na veb-sajtu Delegacije EU u BiH napisao da će, kada se kriza okonča, "naš svijet izgledati puno drugačije", a koliko drugačije "zavisiće od izbora koje donosimo danas".

- Kriza oko Kovid-19 nije rat, već je "nalik na rat" pošto zahtijeva mobilizaciju i usmjeravanje resursa na neviđenom nivou. Solidarnost između zemalja i spremnost na žrtvu za opšte dobro su presudni. Samo udruživanjem i saradnjom preko granica možemo pobijediti virus i obuzdati njegove posljedice - a EU tu ima centralnu ulogu - napisao je Borel.

On je napomenuo da je to bio "jasan i jedinstven stav" ministara spoljnih poslova zemalja EU kada su 23. marta razgovarali o krizi putem video-veze.

- Ponekad se kaže da se ratovi ne dobijaju taktikom ili čak strategijom, već logistikom i komunikacijama. To se čini istinitim i za Kovid-19: onaj ko najbolje organizuje odgovor, brzo izvlači najbolje iz naučenih lekcija iz cijelog svijeta i uspješno komunicira sa građanima i ostatkom svijeta, najbolje će odgovoriti - naveo je zvaničnik EU.

On je dodao da Evropa mora biti svjesna da postoji "geopolitička komponenta, uključujući borbu za uticaj kroz spinovanje i ‘politiku velikodušnosti’".

- Naoružani činjenicama, mi moramo da branimo Evropu od njenih neopravdanih kritičara - napisao je šef spoljne politike EU.

On je ocijenio da je "od vitalnog značaja da EU pokaže da je to Unija koja štiti i da solidarnost nije prazna fraza".

Borel je ocijenio da je potrebno raditi na "radikalnom proširenju međunarodne saradnje između naučnika, ekonomista i kreatora politika".

Šef spoljne politike EU upozorio je da se problemi koji su postojali prije krize mogu pogoršati i da je moguće produbljivanje dužih sukoba u okruženju.