latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:50 ⇒ 15:53 | Autor: SRNA

Ljekarska komora FBiH: Testirati sve sa simptomima

Ljekarska komora Federacije BiH /FBiH/ traži od federalnog Ministarstva zdravlja značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u tom entitetu, kao i proširenje kriterijuma za testiranje slučajeva sumnjivih na virus korona.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

- Broj testiranih od nešto više od 460 nije dovoljan. Isto tako nije prihvatljiva priča federalnog ministra zdravstva /Vjekoslava/ Mandića i njegovog pomoćnika /Gorana/ Čerkeza o "racionalnom" postupanju sa testiranjem. Ona je u suprotnosti sa smjernicama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije - saopšteno je danas iz Ljekarske komore.

Iz Komore podsjećaju da je praksa drugih zemalja EU takva da se testira puno šire i puno više i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku.

- BiH je trenutno na samom začelju EU po broju testiranih građana na milion stanovnika - napominju iz Komore.

Dodaju da je testiranje ključno u postavljanju pravog odgovora na epidemiju i omogućava istovremeno praćenje širenja zarazne bolesti u populaciji, te preduzimanje mjera na što većem suzbijanju širenja bolesti, pogotovo u vrijeme prisutne lokalne transmisije, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Federalna ljekarska komora apelovala je da zdravstvene ustanove u cijeloj Federaciji obezbijede dovoljan broj adekvatne jednokratne zaštitne opreme ljekarima i drugim medicinskim radnicima koji se nalaze na punktovima, gdje se vrši trijaža potencijalnih zaraženih.