latinica  ћирилица
25/03/2020 |  16:35 | Autor: SRNA

Božović: Opština spremna da izdvoji sredstva za testiranje

Opština Istočna Ilidža spremna je da za 15.000 stanovnika koji su na bilo koji način bili izloženi zarazi virusom korona izdvoji 450.000 KM, kako bi se testirali u zdravstvenim ustanovama u Istočnom Sarajevu, izjavio je danas načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović.
Marinko Božović - Foto: SRNA
Marinko BožovićFoto: SRNA

Božović je novinarima rekao da su opštinske vlasti donijele odluku da se izdvoje sredstva za testiranje stanovništva Istočne Ilidže na virus korona, a koja će biti prikupljena iz različitih budžetskih stavki.

On je naveo da je na području Sarajevsko-romanijske regije trenutno nešto više od 550 lica pod zdravstvenim nadzorom zbog sumnje na virus korona, od kojih 114 na području opštine Istočna Ilidža, a ukupno je testirano 12 ljudi, što je alarmantno mali broj.

- Tražimo od Štaba za vanredne situacije Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvenog osiguranja da za potrebe stanovnika Istočna Ilidža obezbijede dovoljno testova - istakao je Božović.

On je naglasio da je zdravlje stanovnika na prvom mjestu i da je opština zbog toga spremna da odustane od svih kapitalnih projekata koje su planirali u ovoj godini.

- Tražimo da se u našoj opštini primijeni kineski pristup, što znači izolacija i testiranje, a što je rekao i direktor Svjetske zdravstvene organizacije. Mi hoćemo da svaki stanovnik naše opštine koji je dobio rješenje o izolaciji i medicinski radnici prioritetno bude testiran, a potom i svi oni za koje struka kaže da se testiraju - rekao je Božović.

On je izrazio i spremnost da se i cijela lokalna zajednica zatvori u svoje granice koliko traje vanredna situacija, naglasivši da će preduzeti sve potrebne mjere kako bi stanovnici Istočne Ilidže bili zaštićeni.

Božović je podsjetio da je opština u proteklom periodu preduzela niz mjera s ciljem sprečavanja pojave virusa korona, od dezinfekcije javnih površina, ustanova, zgrada, zatim mjere o ograničavanju radnog vremena trgovina i drugih radnji, te o zaštiti na radu.