latinica  ћирилица
25/03/2020 |  16:55 ⇒ 17:06 | Autor: SRNA

Šamac: Uspostavljen karantin na graničnom prelazu (FOTO)

Na graničnom prelazu Šamac danas je u objektu Uprave za indirektno oporezivanje BiH formiran karantin za smještaj lica koja ulaze u Republiku Srpsku, čiji je kapacitet 50 kreveta.
Karantinski prostor za smještaj lica koja ulaze u Republiku Srpsku, Šamac - Foto: SRNA
Karantinski prostor za smještaj lica koja ulaze u Republiku Srpsku, ŠamacFoto: SRNA

Ovaj prostor danas su posjetili načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević, pripadnici Policijske stanice Šamac, Doma zdravlja, opštinske Civilne zaštite, načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije Milan Novitović i epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Ljubica Јandrić, koja je imala zadatak da provjeri minimum ispunjenosti uslova s obzirom na vanrednu situaciju.

Karantinski prostor za smještaj lica koja ulaze u Republiku Srpsku, Šamac

- Naša je obaveza da poštujemo dostojanstvo svakog građanina, njegova prava i slobode i dužni smo obezbijediti minimum uslova za funkcionisanje karantina - rekao je Novitović koji je i vršilac dužnosti direktora Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

On je istakao da će se na licu mjesta u prostorijama karantina uzimati brisevi koji će se slati u Institut za javno zdravstvo, a u zavisnosti od rezultata nalaza pozitivni će se dalje upućivati u republički karantin, a lica čiji je test negativan idu u svoje lokalne zajednice, te će ih preuzeti domovi zdravlja.

On je naveo da će, kada je riječ o građanima iz Federacije BiH /FBiH/ koji se budu ovdje zatekli, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u roku od 24 časa organizovati prevoza tih lica na teritoriju FBiH.

Novitović je podsjetio da je uređenost i pripremljenost objekta za funkcionisanje karantina više nego dobra.

Karantinski prostor za smještaj lica koja ulaze u Republiku Srpsku, Šamac

Milićević je istakao da je lokalna zajednica Šamac u posljednja dva dana obavila aktivnosti na pripremanju karantina u saradnji sa Republičkim štabom za vanredne situacije, Republičkom upravom civilne zaštite i Domom zdravlja Šamac.

- Bitno je da je ovde uspostavljen karantin jer je ovo jedan od ključnih graničnih prelaza između BiH i Hrvatske - rekao je Milićević.

On je napomenuo da je lokalna zajednica Šamac u potpunosti obezbijedila uslove /prostor, struju, vodu, grijanje i hranu/ kako bi ovaj karantin zadovoljio potrebne uslove i bio u funkciji danas od 15.00 časova

- Danas sam razgovarao sa nadležnim iz Republičke uprave za inspekcijske poslove. U nedostatku njihovih inspektora dva inspektora Opštinske uprave Šamac obavljaće funkciju sanitarnih inspektora, a očekujem danas da nam u pomoć dođu još dva inspektora iz opštine Modriča - rekao je Milićević.