latinica  ћирилица
25/03/2020 |  18:59 ⇒ 18:59 | Autor: SRNA

Ajdinović: Izdato 17.002 rješenja o izolaciji

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović saopštio je danas da je 86 federalnih inspektora na graničnim prelazima u Federaciji BiH /FBiH/ izdalo 17.002 rješenja o četrnaestodnevnoj izolaciji.

Ajdinović je napomenuo da je od nedjelje, 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektora u tri smjene vrše 24-časovnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u FBiH - saopšteno je iz Uprave.

U saopštenju se navodi da su osim graničnog prelaza Međunarodni aerodrom Sarajevo, termalne kamere instalirane i na prelazima Izačić, Orašje i Kamensko.

- Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 1.570 lica - državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prelaza u FBiH, te su podaci - spiskovi sa imenima, prezimenima i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na dalje postupanje i sprovođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 157 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu distrikta - navedeno je u saopštenju.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 212 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja lica.

- Danas ističu mjere izolacije za 90 rješenja koja su izdali federalni inspektori, te 350 rješenja izdatih od strane kantonalnih sanitarnih inspektora na graničnom prelazu aerodrom Tuzla, čime za ukupno 440 lica prestaje period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana - objasnio je Ajdinović.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, Ajdinović je rekao da je dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata u proteklom periodu po prijavama građana izvršio 73 redovnih i 70 kontrolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih su izrečena 73 prekršajna naloga u iznosu od 156.450,00 KM.

Ajdinović je izrazio zahvalnost inspektorima koji ulažu maksimalne napore 24 časa dnevno na prvoj liniji odbrane protiv širenja pandemije u FBiH.

On je zahvalio kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i drugim organima i institucijama s kojima Federalna uprava za inspekcijske poslove blisko sarađuje na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva BiH.