latinica  ћирилица
26/03/2020 |  08:54 | Autor: TANЈUG

Obrt na suđenju masovnom ubici na Novom Zelandu

Na suđenju Australijancu optuženom za masovno ubistvo 51 vjernika u džamijama na Novom Zelandu došlo je do neočekivanog obrta, jer je optuženi priznao zločin.
Brenton Tarant (Foto: www.facebook.com) -
Brenton Tarant (Foto: www.facebook.com)

Tokom saslušanja u Vrhovnom sudu Krajstčerča, optuženi Brenton Tarant je u izjavi preko video linka priznao 51 optužbu za ubistvo, 40 optužbi za pokušaj ubistva i jednu optužbu za terorizam.

- Biće osuđen za svaki pojedinačni zločin koji je počinio. Priznanje krivice je značajan korak ka izricanju presude - izjavio je neposredno po završetku saslušanja predsjedavajući sudskog vijeća, sudija Kameron Mander.

U sudnici je u ime žrtava i njihovih porodica bio samo predstavnik napadnutih džamija, jer je Novi Zeland u blokadi zbog pandemije virusa korona.

Tarant je u pritvoru od 15. marta 2019. godine kada je uhapšen i optužen da je iz poluautomatskog oružja pucao na muslimane koji su se okupili na molitvi u dve džamije u Krajstčerču, uživo prenoseći svoj zločin preko Fejsbuka.

Priznanje Taranta čini suvišnim dalji sudski postupak koji je trebalo da startuje u junu, pa će sudsko vijeće nastaviti da donosi presude za ukupno 92 tačke optužnice.

Sud nije najavio kada će biti izricanje presude, ali indikativno je što je optuženom Tarentu pritvor produžen do 1. maja.