latinica  ћирилица
26/03/2020 |  10:12 | Autor: SRNA

Hrvatska: Novozaraženih 39, ukupno 481

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novih slučajeva zaraze virusom korona i sada ih je ukupno 481, rekao je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.
Virus korona (ilustracija) -
Virus korona (ilustracija)

- Ako poredimo povećanje od juče ujutro, i dalje držimo situaciju pod kontrolom. Nema eksponencijalnog rasta zaraženih, što je od izuzetne važnosti - ocijenio je Beroš.

Prema njegovim riječima, ukupno je testirano 3.958 uzoraka, a samo juče obavljeno je 566 testiranja, što ukazuje da su pokrenuti kapaciteti u funkciji i da se povećava broj testiranja, prenose hrvatski mediji.

- Važno je da su svi zdravstveni radnici u KBC-u Sestre milosrdnice, a koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom, negativni na korona virus - naveo je Beroš.

On je precizirao da je na respiratoru 14 bolesnika, od kojih osam u Zagrebu, tri u Osijeku, te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku.

Beroš je istakao da je od ukupnog broja bolesnika tri odsto na respiratoru, što je zadovoljavajuće jer su projekcije govorile da će biti pet odsto bolesnika.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je starosna dob zaraženih u prosjeku 49 godina.

- Više od 18.600 ljudi je u samoizolaciji, a intenzivno se nadzire 2.437 kontakata. Ukupno je u cijeloj Hrvatskoj 546 zdravstvenih radnika koji su u samoizolaciji - rekao je Capak.