latinica  ћирилица
26/03/2020 |  12:02 ⇒ 16:51 | Autor: RTRS

Tromjesečna obustava plaćanja poreskih obaveza (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je Vlada donijela odluku da se do 30. juna obustavi plaćanje obaveza po osnovu poreza na dobit i sve naknade koje proističu iz završnog računa.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Svi privredni subjekti koji traže ovu olakšicu moraju podnijeti Poreskoj upravi pisanu izjavu i da dobiju od nje odobrenje - rekao je Višković.

Premijer Srpske je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je Vlada odlučila da se na tri mjeseca prolongiraju obaveze privrednih subjekata prema IRB-a.

- Ovdje je riječ o direktnim plasmanima IRB-a do 2015. godine, ali i sredstvima koja su išla preko poslovnih banaka - rekao je Višković.

- Donesena je odluka da se članovi Vlade odreknu 50 odsto ličnih primanja za mart, a sredstva će biti uplaćena u Fond solidarnosti - rekao je on.

Višković je pozvao i sve zaposlene u javnom sektoru, osim zaposlenih u zdravstvu, da se na osnovu dobrovoljnosti odreknu dijela plate koji će biti uplaćen u Fond solidarnosti.

On je predložio da se radnici koji imaju primanja do 1.000 KM odreknu pet odsto neto plate, a oni koji imaju platu više od 1.000 KM da izdvoje 10 odsto.

- Moramo pokazati solidarnost prema radnicima u realnom sektoru i sredstva prikupljena u Fond solidarnosti biće iskorištena za pomoć njima - rekao je predsjednik Vlade Srpske.

On je naveo da se veoma aktivno radi na formiranju fonda za pomoć privredi.