latinica  ћирилица
26/03/2020 |  13:02 ⇒ 13:09 | Autor: RTRS

Podstaći građane da proizvode hranu za domaće tržište

Banjalučki Centar za razvoj poljoprivrede i sela pokrenuće kampanju kroz javno obraćanje putem sredstava javnog informisanja radi animiranja građana za proizvodnju hrane koja bi mogla biti plasirana na domaćem tržištu i radi uticanja na svijest mnogih da iskoriste vlastita neiskorištena obradiva poljoprivredna dobra.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

- Naši poljoprivredni proizvođači su u jesenjoj sjetvi zasijali više od planiranog, što će uraditi i tokom proljetne sjetve. Prema našim procjenama, zasijana količina neće biti dovoljna za potrebe naših sugrađana ukoliko dođe do potražnje za hranom i osnovnim životnim namirnicama - saopšteno je iz Centra.

U saopštenju se navodi da seoska domaćinstava, odnosno poljoprivredni proizvođači, hranu proizvode za vlastite potrebe i nedovoljan je broj domaćinstava koji mogu proizvesti višak hrane za tržište.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela navodi da stanje usljed pandemije virusa korona mijenja živote, a samim tim i dosadašnja pravila ponašanja.

Dodaju da je teško predvidjeti šta nas čeka u narednom vremenskom periodu, ali da smatraju da će građani imati potrebu prvenstveno za hranom i vodom, ali i mnogim drugim namirnicama.

- Treba razmisliti o tome koliko ovo može da potraje i da li ćemo imati dovoljnih količina hrane u narednom periodu - dodaje se u saopštenju.