latinica  ћирилица
26/03/2020 |  14:50 | Autor: SRNA

Smanjen broj putnika na graničnim prelazima

U protekla tri dana znatno je smanjen broj putnika koji su ušli u BiH preko prelaza u Republici Srpskoj na kojima nadzor vrše inspektori Srpske, a najveći broj putnika ušao je preko graničnih prelaza Gradiška, Brod, Rača i Donja Gradina, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.
Granični prelaz Gradiška - Foto: RTRS
Granični prelaz GradiškaFoto: RTRS

Ovo je utvrđeno na osnovu podataka o broju izdatih rješenja putnicima o stavljanju u izolaciju, karantin i pod zdravstveni nadzor prilikom ulaska u BiH preko graničnih prelaza na području Republike Srpske.

U ponedjeljak, 23. marta, inspektori su izdali rješenja za 498 putnika, u utorak, 24. marta, taj broj je bio 377, dok su juče izdata 232 rješenja za putnike.

Od ponedjeljka je u funkciji i šatorski karantin na lokaciji bivšeg carinskog terminala u Gradišci, gdje se upućuju putnici sa Graničnog prelaza Gradiška pod pratnjom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Republičke uprave civilne zaštite.

Stavljen je u funkciju i objekat za karantin na graničnom prelazu Šamac, a privode se kraju i pripreme za početak funkcionisanja karantina u Brodu.

Mjere izrečene od republičkog inspektora podrazumijevaju stavljanje putnika u karantin u odgovarajuće šatorsko naselje ili čvrsti objekat u mjestu ulaska u Republiku Srpsku u trajanju koje odredi doktor medicine radi praćenja eventualne pojave simptoma zarazne bolesti izazvane virusom korona.

Iz Inspektorata apeluju na sve građane da ne kreću na put ukoliko zaista nemaju realne potrebe, te napominju da će nadležni organi preduzimati restriktivne mjere radi sprečavanja unosa i širenja virusa korona u Republici Srpskoj.