latinica  ћирилица
26/03/2020 |  16:42 ⇒ 18:49 | Autor: RTRS

Dodik: Od subote u Srpskoj uvodimo vanredno stanje (VIDEO)

U subotu će biti održana posebna sjednica NSRS i Republika Srpska će proglasiti vanredno stanje, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za RTRS.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

Dodik je poručio je da je neophodno jačati provođenje do sada donesenih mjera u borbi protiv virusa korona

- Srpska je na vrijeme počela da provodi oštre mjere, međutim zbog neodgovornih pojedinaca epidemija se širi. Zbog toga neophodno je uvesti vanredno stanje - rekao je on.

Najavio da će u subotu biti održana posebna sjednica Parlamenta gdje će se brže moći donositi mjere vezane za zakone.

- Mjere karantina su bitno smanjile broj ljudi koji dolaze. Osnovna stvar je da bukvalno trčimo za svima koji su imali kontakte sa zaraženim kako bismo sagledali stanje testiranjem - naglasio je Dodik.

Istakao je da mjere policijskog časa isto daju značajne efekte.

- Potrebna nam je još veća podrška stanovništva - poručio je Dodik.

Napomenuo da nisu na najbolji način koordinisane mjere sa Federacijom BiH, koja kasni sa potrebnim mjerama.

- FBiH će biti potencijalno mjesto za širenje epidemije i moraćemo da vidimo koje ćemo mjere da preduzmemo. Mi kada smo kretali oni su prespavali, kada smo mi zatvarali škole i kafiće, oni to nisu uradili. Evidentno je da je situacija gora u FBiH, jer već imaju tri smrtna slučaja. Oni samo testiraju one koji dođu na bolničko liječenje, a ne kao što smo mi jurili ljude koji su bili u dodiru - rekao je Dodik.

On kaže da se mora vidjeti šta će biti ako se virus proširi u FBiH, da je to najveća briga.

Govoreći o situaciji u privredi, Dodik je rekao da Srpska posebno o ovome vodi računa.

- Uz postojeće mjere, pripremili smo i druge koje će ići za tim da preuzmemo i plaćanje za sektore saobraćaja, trgovine, ugostiteljstva, hotelijerstva, jer nemaju prihode. Učinili smo sve da sačinimo set mjera kojima bi zaštitili radna mjesta i radnike. Želimo da poslodavci zadrže radnike, a mi ćemo s njima dogovarati kako dalje - naveo je Dodik i ponovio da nije spreman da podrži firme koje otpuštaju radnike.