latinica  ћирилица
26/03/2020 |  16:50 ⇒ 17:40 | Autor: SRNA

Lideri G20 obećali finansijsku podršku za SZO

Lideri Grupe 20 obećali su da će raditi zajedno na popunjavanju finansijske praznine u strateškoj spremnosti Svjetske zdravstvene organizacije i njenom planu odgovora na širenje virusa korona.

Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz el Saud, koji je predsjedavao sastankom G20 održanim putem video-konferencije, pozvao je na efikasne i koordinisane mjere koje treba neposredno preduzeti u odgovoru na globalnu zdravstvenu i ekonomsku krizu koju je prouzrokovala pandemija Kovid-19.

- Ova kriza čovječanstva zahtijeva globalni odgovor. Svijet računa na nas da budemo saglasni i da sarađujemo radi suočavanja sa ovim izazovom. Moramo imati efikasan i koordinisan odgovor na ovu pandemiju i vratiti povjerenje u globalnu ekonomiju - poručio je Salman.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naglasio je potrebu za "zelenim koridorima" oslobođenim trgovinskih ratova i sankcija.

U zajedničkom saopštenju izdatom nakon samita, G20 je saopštila da će njeni članovi preduzeti neophodne mjere radi obezbjeđivanja adekvatnog finansiranja kako bi se zaustavilo širenje zaraze i zaštitili građani.

Članice grupe obećale su da će učiniti sve kako bi se prevazišla prijetnja koju predstavlja Kovid-19.

Zemlje članice G20 obavezale su se i na to da povećaju proizvodne kapacitete za medicinsku opremu.

Lideri su se saglasili da je suočavanje sa uticajem virusa na javno zdravlje, društvo i ekonomiju apsolutni prioritet za G20, javio je Sputnjik.

Tokom samita lideri su obećali da će pomoći svim državama kojima je potrebna pomoć u borbi protiv virusa, te da će raditi zajedno na povećanju finansiranja istraživanja i razvoja vakcina i lijekova.

Očekuje se da će u zvanične napore biti uključena razmjena epidemioloških i zdravstvenih podataka i iskustava koja su se pokazala najboljim u borbi protiv oboljenja Kovid-19, kao i jačanje međunarodne naučne saradnje.

Lideri su se saglasili i u vezi sa jačanjem mandata SZO u koordinisanju globalne borbe protiv virusa korona i sa jačanjem državnih, regionalnih i globalnih kapaciteta u borbi protiv zaraza.

Kada se radi o ekonomiji, lideri G20 će zatražiti od ministara finansija i uprava centralnih banaka da redovno koordinišu svoj rad sa međunarodnim organizacijama, kako bi se izradio plan djelovanja.

Prema saopštenju G20, članice će uložiti oko pet biliona dolara u globalnu ekonomiju, kako bi ublažile ekonomski pad prouzrokovan pandemijom.