latinica  ћирилица
26/03/2020 |  17:14 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

Pašalić: Vanredno stanje da bi bili operativniji (VIDEO)

Republika Srpske uvodi od subote vanredno stanje kako bi instutcije bile još operativnije, rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Boris Pašalić nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

- Vanredno stanje proglašavamo samo da bismo bili operativniji s radom i to ne treba dovoditi u vezi sa dezinformacijom plasiranom da će u Banjaluci od 1.aprila bidi uvedene mjere potpunog karantina. Toga neće biti i nema potrebe da građani brinu - naglasio je Pašalić.

On je istako da su poljoprivredni podsticaji za prošlu godinu isplaćeni. 

- Naši poljoprivrednici ne trebaju biti zabrinuti za isplatu. Danas smo uputili spiskove u lokalne zajednice da poljoprivredni proizvođači mogu od ponedjeljjka da preuzimaju gorivo za sjetvu - rekao je on.

Prema njegovim riječima, danas su lokalnim zajednicama upućeni spiskovi 9.418 poljoprivrednih gazdinstava koja od ponedjeljka mogu da preuzimaju regresirani dizel.

- Mi ćemo svakih sedam ili 15 dana ažurirati te spiskove. Proizvođači mogu da kupe 100 litara dizela po hektaru po cijeni koja je za 60 feninga po litru niža od tržišne. Ovaj podsticaj mogu da koriste i proizvođači koji nisu prijavili doprinose i platili protivgradnu naknadu za 2019. godinu jer smo odlučili da odgodimo izvršavanje te obaveze. To važi i za podsticaj za proizvodnju pšenice koji iznosi 300 KM po hektaru i premiju za mlijeko - naglasio je Pašalić.

On je dodao da je neophodno podsticati poljoprivrednike da zbog novonastale situacije povećaju obim sjetve, navodeći da su zbog toga obezbijeđene i dodatne podsticajne mjere i sredstva.

- Prva mjera je dodatni regres za nabavku domaćeg sjemena koji iznosi 50 odsto cijene sjemena. Obezbijedili smo dodatnih dva miliona KM za nabavku sjetvenih paketa povrća za oko 9.000 manjih gazdinstava. Dodatna mjera je 500.000 KM za sufinansiranje sjetve soje u iznosu od 50 odsto tih troškova - rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, donesena je i odluka da podsticaji budu omogućeni i za 5.373 gazdinstva koja su imala dugove i zbog toga bila isključena iz sistema podsticaja.

- Obezbijedili smo 60 miliona KM iz sredstava IRB-a za povoljne kredite za finansiranje poljoprivredne proizvodnje i sedam miliona KM iz Partner fonda, a sada razgovaramo da li je moguće i smanjenje kamata - kaže Pašalić.

On je dodao da je uputio dopis svim lokalnim zajednicama da kreiraju svoje mjere kako bi bila omasovljena sjetva, te da je iz većine stigao pozitivan odgovor.

Pašalić je istakao da podaci iz poljoprivrednih apoteka pokazuju da će biti veći obim proljećne sjetve, te da proizvođači nemaju problema prilikom nabavke repromaterijala, ali da je problem zabrana kretanja licima starijim od 65 godina.