latinica  ћирилица
26/03/2020 |  19:55 ⇒ 19:55 | Autor: SRNA

Fabrici: Večeras stiže prvi avion sa pomoći od EU

U Srbiju će večeras stići prvi avion pomoći koju šalje EU, a riječ je o medicinskoj opremi, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.
Sem Fabrici (foto: europa.rs) -
Sem Fabrici (foto: europa.rs)

Fabrici je dodao da će to biti pomoć za hitne potrebe iz EU, a da će ostalo stići narednih dana.

On je za RTS rekao da je najavljen paket od 15 miliona evra neposredne pomoći plus 78 miliona za ekonomski oporavak.

Na pitanje postoji li plan za dalju pomoć, Fabrici naglašava da rade sa srpskim vlastima koje kupuju hitno potrebnu opremu širom svijeta koliko je to moguće.

- Zatražili su pomoć EU i kada je riječ o transportu i kupovini druge opreme. Već smo preraspodijelili 15 miliona evra - naveo je Fabrici.

On je istakao da je optimističan kada je riječ o isporuci potrebnih stvari u kratkom roku.

Govoreći o kritikama da je pomoć EU trebalo da stigne ranije, Fabrici navodi da nema potrebe za kritikama.

- Srbija je proglasila vanredno stanje 15. marta, dobili smo zahtjev za pomoć 16. marta, a ubrzo sam potpisao prvi ugovor, prvi grant sa ministrom za evropske integracije prošlog petka. Ove sedmice već imamo prvu isporuku - naveo je Fabrici.

Uzimajući u obzir tajming, teškoće i da oprema treba da se dopremi iz raznih dijelova svijeta, on kaže da misli da je ispoštovan važan i kratak rok.

On je podsjetio da je juče evropski komesar Oliver Varhelji najavio sveobuhvatan plan pomoći Srbiji u vrijednosti od 93 miliona evra, od čega 15 miliona za hitne potrebe i 78 miliona za ekonomski oporavak.

- Mislim da smo za nedjelju dana osmislili važan plan, dobar za vanredne slučajeve, ekonomiju, promet robe i usluga i mislim da je ovo momentalan, važan i brz odgovor - dodao je Fabrici.