latinica  ћирилица
26/03/2020 |  22:17 ⇒ 22:25 | Autor: Index.hr

Italija odbacuje predloženi odgovor EU na virus korona

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je u četvrtak da je na samitu lidera EU odbacio predložene mjere u borbi protiv ekonomske krize uzrokovane pandemijom Kovida-19.

U saopštenju Konteove kancelarije, koje je objavljeno dok je video-konferencija lidera zemalja EU još trajala, Konte je naveo da su predlozi nedovoljno hrabri i dao je Uniji deset dana da donese odgovarajuća rješenja.

Konte nije otkrio šta će Italija uraditi ako Evropa ne uspije postići dogovor. Španski premijer Pedro Sančez složio se s predloženim rokom, saopšteno je iz Konteove kancelarije.

U govoru u italijanskom Senatu prije samita EU Konte je pozvao na pokretanje evropskih "obveznica za oporavak" za finansiranje "hrabrog odgovora" na epidemiju koja se proširila svijetom.

- Evropa će se s ovim šokom moći suočiti samo izvanrednim i iznimnim mjerama - rekao je italijanski premijer poslanicima i dodao da će Evropu pogoditi "teška i ozbiljna" recesija.

Devet zemalja, uključujući Italiju, Francusku i Španiju, pozvalo je na stvaranje svojevrsnog instrumenta zajedničkog duga, ali su se tome usprotivile Njemačka, Holandija, Austrija i Finska.

Konte je rekao da bi svaka zemlja i dalje ostala odgovorna za svoj javni dug i tako pokušao suzbiti otpor prema instrumentu zajedničkog duga.

- Moramo reagovati inovativnim finansijskim instrumentima - dodaje se u saopštenju kancelarije italijanskog premijera.

U Italiji je od virusa korona preminulo više ljudi nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Za nešto više od mjesec dana preminulo je 8.215 ljudi.

Ministar privrede Roberto Gualtijeri rekao je poslanicima u italijanskom parlamentu ove sedmice da očekuje pad italijanskog BDP-a u prvoj polovini ove godine.

Izvor iz Vlade otkrio je za Rojters da bi italijanski BDP mogao pasti za više od tri odsto u 2020. godini

Druga predviđanja još su pesimističnija. Iz Goldman Sačsa očekuju da će treća najveća ekonomija evrozone ove godine pasti za 11,6 odsto.

Predsjednik Europskog savjeta Šarl Mišel pozvao je na novi Maršalov plan, nazvan po američkom paketu pomoći kojim je započeo oporavak zapadne Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

- Italiji je očajnički potrebna snažna poruka, ali krizi se ne nazire kraj i trebamo uštedjeti energije za kasnije - rekao je evropski diplomata.