latinica  ћирилица
27/03/2020 |  14:51 | Autor: SRNA

Šamac: U karantinu na graničnom prelazu 17 lica

Na području Šamca do danas nema registrovanih slučajeva oboljelih od virusa korona, pod nadzorom je 140 lica, a u karantin na graničnom prelazu na području ove opštine smješteno je 17 lica.
Karantinski prostor za smještaj lica koja ulaze u Republiku Srpsku, Šamac - Foto: SRNA
Karantinski prostor za smještaj lica koja ulaze u Republiku Srpsku, ŠamacFoto: SRNA

Tokom prethodna 24 časa pod nadzor su stavljena tri lica, a ukupno sa današnjim danom iz zdravstvenog nadzora izašlo je 25 lica, saopštio je opštinski Štab za vanredne situacije nakon današnje sjednice.

Od lica u karantinu na graničnom prelazu osam je sa teritorije Republike Srpske, a devet lica sa teritorije Federacije BiH.

U okviru karantina testirano je sedam lica, od kojih je jedno sa područja opštine Šamac. Rezultati testiranja se očekuju u toku dana.

Na sjednici Štaba konstatovano je da je u prethodna 24 časa komunalna policija izvršila 57 kontrola postupanja po izdatim rješenjima o strogoj izolaciji i stavljanju pod zdravstveni nadzor, a sva kontrolisana lica su zatečena na svojim kućnim adresama.

U saopštenju se dodaje da se shodno preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske upotreba zaštitnih maski preporučuje osobama koje imaju neke od simptoma respiratorne infekcije i osobama koje brinu o tim licima.

Ostali građani mogu nošenjem maski ili na drugi način /šal, marama i slično/, obezbijediti preventivnu zaštitu sebe i lica sa kojim dolaze u kontakt, napominje se u saopštenju.

Opštinski Štab za vanredne situacije konstatovao je da je 20. marta predsjednicima savjeta mjesnih zajednica podijeljena određena količina zaštitnih maski za urgentne potrebe.

- U narednom periodu Štab će sagledati mogućnosti za podjelu dodatnih količina maski, skrećući pažnju na racionalno korištenje s obzirom na neizvjesnost trajanja pandemije - naveli su iz Štaba.

U saopštenju se ističe da je opština Šamac jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koja je u skladu sa mogućnostima podijelila maske kako stanovništvu sa područja opštine tako i susjednim opštinama, a i Republički štab za vanredne situacije izuzeo je određenu količinu zaštitnih maski za svoje potrebe.

U skladu sa naredbom o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj, preporučeno je da se za sprovođenje mjera preventivne dezinfekcije kod pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja obavljaju poslovnu djelatnost iz reda zaposlenih radnika zaduži lice koje će rukovati sa dezinfekcionim sredstvom namijenjenim za dezinfekciju ruku licima koja ulaze u poslovne objekte