latinica  ћирилица
27/03/2020 |  22:32 | Autor: SRNA

Rajan: Treba živjeti sa virusom dok se ne pojavi vakcina

 Šef Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve doktor Majkl Rajan izjavio je da je široko rasprostranjeno testiranje za virus korona ključno i da ne bi trebalo kriviti zemlje za porast broja zaraženih.
Svjetska zdravstvena organizacija (foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Svjetska zdravstvena organizacija (foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

On je na konferenciji za novinare u Ženevi apelovao da se pređe na mjere koje će dozvoliti da se "živi sa virusom dok se ne pojavi vakcina".

Rajanovi današnji komentari sugerišu na promjenu načina razmišljanja i pomirenja Organizacije s tim da će pandemija, koja je počela da se širi iz Kine prošle godine i zarazila više od pola miliona ljudi, najvjerovatnije potrajati još neko vrijeme, javio je AP.

- U ovom trenutku niko ne može predvidjeti koliko će trajati epidemija. Ulazimo u nesigurnu budućnost. Mnoge zemlje u svijetu tek ulaze u ciklus epidemiji -  rekao je Rajan.

Rajan je dodao da je neophodno preći sa mjera čiji je cilj da se smanji pandemija na "preciznije i usmjerene ciljeve", što će omogućiti, ako ništa drugo, da se živi sa virusom dok se steknu uslovi za razvijanje vakcine.