latinica  ћирилица
28/03/2020 |  07:50 | Autor: Index.hr

Makron: Evropa ne smije da bude sebična

Francuska je uz Italiju, a Evropa ne smije biti sebična, istaknuo je francuski predsjednik Emanuel Makron u razgovoru za vodeće italijanske novine La Republiku, Korijere dela Sera i La Stampu.
Emanuel Makron - Foto: AFP
Emanuel MakronFoto: AFP

- Francuska je tu kako bi pomogla Italiji. Ono što me brine je bolest svakog čovjeka, a ako ne pokažemo solidarnost, Italija, Španija ili neko drugi bi mogao svojim evropskim partnerima reći: gdje ste bili kad smo bili na frontu? Ne želim sebičnu i podijeljenu Evropu - naglasio je francuski predsjednik.

Italija, jedna od zemalja koja je virusom najteže pogođena, bila je kritična prema Francuskoj i Njemačkoj nakon što su u početku odbijale dostaviti maske za lice i drugu opremu kao pomoć u rješavanju epidemije virusa korona.

Rim se umjesto toga obratio za pomoć Kini koja je poslala avion pun maski i respiratora sa naljepnicama "Forza Italija" sa malim kineskim i italijanskim zastavama i tako ostavili snažan dojam na Italijane.

- Mnogo se priča o kineskoj ili ruskoj pomoći, ali zašto ne kažemo da su Francuska i Njemačka isporučile dva miliona maski i desetke hiljada zaštitnih odijela u Italiju? To nije dovoljno, ali ovo je samo početak i ne smijemo da dopustimo da nas zavadi ono što kažu naši međunarodni partneri i konkurenti. Evropa se mora osjećati ponosnom i jakom, jer jeste. Ali moramo ići mnogo dalje. Zato branim proračunsku solidarnost u upravljanju ovom krizom i njenim posljedicama - poručio je Makron.