latinica  ћирилица
28/03/2020 |  10:16 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Kapetan Dragan izašao iz pritvora

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, jutros je izašao iz zatvora u Hrvatskoj i krenuo prema Srbiji gdje će biti obuhvaćen mjerama, kao i svi ostali srpski državljani koji se vraćaju iz inostranstva.
Kapetan Dragan Vasiljković (Foto: cdm.me) -
Kapetan Dragan Vasiljković (Foto: cdm.me)

Vasiljković je uz policijsku pratnju iz zatvora Lepoglava prebačen do graničnog prelaza Bajakovo,

Njemu je izdato rješenje sa zabranom ulaska i boravka na području "Evropskog privrednog prostora" u trajanju od 20 godina.

Diirektor Veritasa, Savo Štrbac, naveo je da niko, pa ni advokati, ne zna na osnovu kojeg propisa je Vasiljković protjeran, jer u krivičnoj presudi nije postojala i mjera izgona.

- Pretpostavka je da mu je jutros po izlasku policija uručila rješenje, a osnov je vjerovatno neka evropska uredba pošto je Hrvatska članica EU. Ovo je zaprepastilo sve nas. Očekivali smo da će ga na izlazu iz zatvora neko dočekati, ali ovo ispada da je teža sankcija izgona nego zatvor od 13 godina - rekao je Štrbac.

On je istakao da je mjera zabrane ulaska od 20 godina drastična i napomenuo da je u nekim drugim slučajevima bilo izricanja mjere zabrane, ali u relativno razumnim granicama-najviše do pet godina.

Kapetan Dragan je u Hrvatskoj osuđen na 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj, što je on do kraja negirao.

Hrvatska mu nije omogućila da ostvari zakonsko pravo na prijevremeni otpust, pa je morao da ostane u zatvoru do kraja, a kazna mu je istekla 20. marta.

Štrbac je izjavio juče za Srnu da su ga zvali brojni saobroci i prijatelji Vasiljkovića interesujući se o dolasku u želji da mu organizuju doček, ali da je to u aktuelnim okolnostima neizvodljivo.

On je naveo da sve ograničava i mjera vanrednog stanja, ali da će biti vremena za dočeke kada prođe pandemija virusa korona.

- Sudbina se poigrala s njim da nakon zatvora u Australiji i Hrvatskoj mora ponovo u jednu vrstu izolacije, bez slobode kretanja. Ne znam nikoga u Hrvatskoj, ni od Srba, ni od Hrvata, da je odslužio cijelu kaznu - rekao je Štrbac.

On je dodao da Vasiljković nije imao sreću da izađe nakon dvije trećine kazne i sada opet ide u izolaciju, vjerovatno do 28 dana, ali se ne zna gdje.