latinica  ћирилица
28/03/2020 |  18:42 ⇒ 18:45 | Autor: SRNA

Uspješno zbrinuti građani BiH koji su doputovali iz Rima

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović ocijenio je uspješnom bezbjednosno-epidemiološku operaciju zbrinjavanja građana BiH koji su avionom iz Rima doputovali u Sarajevo.
Avion sletio u Sarajevo - Foto: dnevni avaz
Avion sletio u SarajevoFoto: dnevni avaz

- Niko od putnika, prema onome što se moglo konstatovati na licu mjesta, nije imao bilo kakve zdravstvene problem - istakao je Ajdinović.

Ajdinović je rekao da su putnici nakon slijetanja aviona podvrgnuti zdravstveno-epidemiološkom tretmanu, kao i da je kompletan prtljag prošao dezinfekcioni tretman.

On je napomenuo da je avionom doputovalo 47 državljana BiH, od kojih 18 ima prebivalište u FBiH i oni su smješteni u Studenski dom Bjelave u Sarajevu, a u karantin u Lukavici 25 lica s prebivalištem u Republici Srpskoj i četiri s čije je prebivalište u Brčko distriktu.

Ajdinović je dodao da su i tri člana posade aviona rješenjem federalnog sanitarnog inspektora stavljena pod obavezni zdravstveni nadzor.

U sinoćnoj operaciji učestvovali su Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara, Federalna uprava za inspekcijske poslove, Granična policija, Obavještajno-bezbjednosna agencija, Ministarstvo zdravstva FBiH.

Učestvovali su i Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo, Ispektorat Republike Srpske, MUP Republike Srpske, Federalni štab civilne zaštite, Krizni štab Kantona Sarajevo, epidemiolozi, te druge nadležne službe, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijskek poslove.

Ajdinović je rekao da su zaključno sa jučerašnjim danom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prelazima izdali ukupno 19.047 rješenja o stavljanju lica pod zdravstveni nadzori/izolaciji na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama je obuhvaćeno je ukupno 2.200 lica s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su ušli u BiH preko graničnih prelaza na području FBiH, te su spiskovi s njihovim podacima dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na dalje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Isto važi i za 164 lica, državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni brčanskom Inspektoratu.

Ajdinović je naveo da je do sad za ukupno 1.898 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

- Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše provjeru lica kojima su izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji. Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad je dostavljena ukupno 281 zbirna službena zabilješka o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja lica. U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 58 lica biti pokrenuti prekršajni postupci - naveo je Ajdinović.

U vezi sa kontrolom formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio je 95 inspekcijskih nadzora i 108 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 95 prekršajnih naloga u iznosu od 189.400 KM.

Kod 15 subjekata evidentirano je povećanje cijena artikala, pa je jedna pekara zapečaćena zbog rada bez odobrenja, a kod 96 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju.