latinica  ћирилица
29/03/2020 |  09:46 ⇒ 09:47 | Autor: SRNA

Ljevnaić: Zimska sezona uspješnija od prethodne

Zimska sezona na Јahorini završena je nakon 110 dana skijanja zbog novonastale situacije sa epidemijom virusa korona, a bila je, uprkos nedostatku snježnih padavina, uspješnija od prethodne, ističe direktor Olimpijskog centra "Јahorina" Dejan Ljevnaić.
Dejan Ljevnaić - Foto: SRNA
Dejan LjevnaićFoto: SRNA

Ostvareno je više od dva miliona zimskih vožnji na planini, broj skijaša je dostigao gotovo 250.000, a promet je dostigao gotovo devet miliona KM.

Ljevnaić naglašava za Srnu da je ukupno povećanje u odnosu na prethodnu sezonu oko 20 odsto, iako je ova zimska sezona trajala kraće od prethodne za 34 dana.

- Ako poredimo ovu i prethodnu zimsku ski-sezonu, uprkos nedostatku snježnih padavina, parametri su dobri i ukazuju na to da je ova sezona čak uspješnija od prethodne koja je bila najuspješnija u istoriji Јahorine. Razlog tome je, prvenstveno, sistem za osnježavanje, ali i sve ostale investicije – nova kabinska gondola, sistem osvjetljenja, novi lift sidro i Olimpijski bar - napominje Ljevnaić za Srnu.

On podsjeća da su na Јahorini prvi otvorili sezonu skijanja u regionu 4. decembra, iako su se gotovo svi ski-centri u Evropi borili sa nedostatkom snježnih padavina, a mnogi čak nisu uspjeli ni pokrenuti skijalište.

Na Јahorini su kontitnuitet skijanja uspjeli održati zahvaljujući upravo sistemu za osnježavanja koji je spasio više od 2.000 radnih mjesta.

- Taj sistem nam je dokazao da su naše odluke i investicije strateški dobro isplanirane i realizovane, jer da nismo investirali u sistem osnježavanja suočili bismo se sa zelenom zimom i mogli staviti ključ u bravu.

Veliki efekat imala je i dobra organizacija procesa rada svih zaposlenih u Olimpijskom centru koji su radili danonoćno kako bi skijašima pripremili potpun ugođaj", napominje Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, kabinska gondola i staza "Novak Đoković", osim toga što su premašile su očekivanja svih posjetilaca planine, a staze su homologovane i spremne za održavanje takmičenja najvećeg svjetskog ranga.

- Da smo nastavili sezonu s obzirom na prirodni snijeg koji imamo, rezultati bi sigurno bili još bolji. Olimpijski centar ima gubitke od preko tri miliona KM, otkazali smo čak i manifestaciju Ski klozing koja je bila u planu da se realizuje u saradnji sa agencijama Ski bus i ski fan - navedi Ljevnaić.

On ističe da su u toku ove sezone sigurno oborili i rekord po broju organizovanih događaja od kojih su koncerti pjevača kao što je Brajan Feri, Saša Matić, Aca Lukas, DŽiboni, zatim dnevne žurke uz koncerte bendova “Amadeus“, “Ok bend“, “Regina“ i Đorđe David, te predstave Željka Ninčića, Dragana Marinkovića Mace i Milana Kalinića...

Ljevnaić se nada da će situacija sa pandemijom virusa korona proći što prije kako bi na vrijeme mogli krenuti sa realizacijom mnogobrojnih planova koje imaju za ljetnu sezonu.

- Osim već prepoznatljivog najdužeg alpin-kostera, koji je potpuna atrakcija Јahorine, za ljeto smo spremili još velike atrakcije "tauer" i "luna klaster" i one će biti prve u ovom dijelu Evrope. Biće raspoređeni na Poljicama i na jezeru na vrhu planine - navodi Ljevnaić.

On dodaje da je u planu i nastavak ambijentalnog uređenja prostora oko vještačkog jezera za koje planiraju da bude centar zbivanja u toku ljetne sezone.

Ljevnaić zaključuje za Srnu da su od ove godine preuzeli organizaciju "Јahorina Ultra Trejl" takmičenja, tako da će trkači imati priliku da se oprobaju u nešto izmjenjenom konceptu ovog nadmetanja.