latinica  ћирилица
30/03/2020 |  07:27 | Autor: SRNA

Obilježavanje Dana veterana službi bezbjednosti

Dan veterana službi bezbjednosti Republike Srpske danas će biti simbolično obilježen u Istočnom Sarajevu kao uspomena na 30. mart 1992. kada je izvršena prva smotra milicije Srpske Republike BiH, rekao je Srni predsjednik Podružnice Udruženja veterana bezbjednosti Srpske Radovan Pejić.
Udruženje veterana u službi bezbjednosti Republike Srpske - Foto: ilustracija
Udruženje veterana u službi bezbjednosti Republike SrpskeFoto: ilustracija

Pejić je naveo da je Dan veterana službi bezbjednosti do sada bio obilježavan na Sokocu, ali da je zbog aktuelne epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona došlo do promjene.

- Nakon konsultacija sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom odlučili smo da Dan veterana obilježimo bez tradicionalnog zborovanja i većeg okupljanja na Sokocu - objasnio je Pejić.

Prema njegovim riječima, delegacija Veterana službi bezbjednosti Republike Srpske će u 10.00 časova prislužiti svijeće u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, Istočna Ilidža. U porti hrama su u 10.20 časova planirane izjave za novinare.

Pejić je podsjetio da je 30. marta prije 28 godina, nekoliko dana nakon usvajanja Ustava i Zakona o unutrašnjim poslovima Srpske Republike BiH, izvršena prva smotra srpske policije.

- U stroju je tada bilo 230 milicionera/policajaca tadašnje Srpske autonomne oblasti /SAO/ Romanija, od kojih je 70 bilo osposobljeno za izvršavanje posebnih zadataka. Smotru je, u prisustvu velikog broja građana i zvaničnika, izvršio Mićo Stanišić, prvi ministar unutrašnjih poslova, a raport mu je predao pokojni Zoran Cvijetić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova SAO Romanija - prisjeća se Pejić.

On je dodao da su milicioneri tog dana dali svečanu izjavu i položili zakletvu svojoj otadžbini.