latinica  ћирилица
30/03/2020 |  16:56 ⇒ 22:30 | Autor: RTRS

Iz budžeta 16,5 miliona KM za oko 40.000 radnika (VIDEO)

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će iz budžeta Srpske biti isplaćeno 16,5 miliona KM za poreze i doprinose oko 40.000 radnika u oblastima koje su najteže pogođene krizom u vezi sa virusom korona, a da njihovi poslodavci treba da obezbijede neto plate.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Višković je istakao da su Vlada Srpske i Republički štab zauzeli stav da tom mjerom bude obuhvaćeno najugroženijih šest ili sedam oblasti kao što su ugostiteljstvo, turizam, saobraćaj, druge uslužne djelatnosti, te preduzetnici.

- Vlada će iz budžeta za oko 40.000 radnika iz tih oblasti platiti poreze i doprinose u iznosu od 16,5 miliona KM. Pošto se do polovine marta radilo, naš stav je da je realno i korektno da poslodavci isplate neto platu, a da iz budžeta budu plaćeni porezi i doprinosi, odnosno iznos do nivoa bruto plate - naglasio je Višković, komentarišući zahtjeve koje je Vladi uputila Privredna komora Republike Srpske.

Višković je rekao da čekaju da stupi na snagu odluka Narodne skupštine Republike Srpske o proglašenju vanrednog stanja kako bi mogli realizovati tu odluku.

On je podsjetio da pomenute sektore kao najugroženije navodi i Privredna komora čiji zahtjevi i prijedlozi za saniranje posljedica virusa korona dolaze gotovo svakodnevno.

- Napravićemo i dodatne analize da bismo vidjeli da li je neko pojedinačno, a ima i takvih subjekata, pretrpio štetu izazvanu ovom krizom, a da nisu direktno bili pogođeni našim odlukama o zabrani rada. Uradićemo tu analizu i vidjeti da i tim ljudima izađemo u susret i damo im pomoć - rekao je Višković.