latinica  ћирилица
30/03/2020 |  18:52 ⇒ 19:44 | Autor: SRNA

U FBiH još 29 lica pozitivno na virus korona

U Federaciji BiH u protekla 24 časa na virus korona testirano je 201 lice, a prisustvo virusa potvrđeno je kod 29 lica, najviše iz Tuzlanskog kantona, rekao je večeras direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Pehar je novinarima u Sarajevu rekao da je do danas ukupno u FBiH testirano 1.056 lica, te da su od tog broja 55,3 odsto muškarci i 44,7 odsto žene.

On je ukazao da je 66,1 odsto zaraženih populacija između 24 i 64 godine, a više od 25,5 odsto su stariji od 65 godina, dok je 8,2 odsto populacija mlađa od 24 godine.

- Iz ovih podataka možemo zaključiti da smo ostvarili jedan od zacrtanih ciljeva. Nije nam se veliki procenat zaraženih pojavio kod lica starijih od 65 godina - istakao je Pehar.

Predsjednik Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica epidemije virusa korona Edita Đapo najavila je da će Vlada FBiH raditi na rebalansu budžeta čime bi se moglo obezbijediti oko 250.000.000 KM kao pomoć u saniranju posljedica širenje epidemije.

Đapo je navela da je Vlada FBiH svjesna da će pandemija koja je zahvatila cijeli svijet imati posljedice na globalnu ekonomiju, pa samim tim i na BiH zbog čega je već pokrenut niz aktivnosti za saniranje posljedica.

Prema njenim riječima, Centralna banka BiH nema mogućnost intervencije ubrizgavanjem novca u BiH.

- BiH kao maloj ekonomiji je potrebna podrška međunarodnih institucija, dok će se "stezanjem kaiša" u smislu rebalansa rezati svi troškovi koji nisu neophodni za ovu godinu - pojasnila je Đapo.

Ona je ukazala i na potrebu brzog, odgovornog i transparentnog djelovanja, te na donošenje mjera za očuvanje privredne likvidnosti i radnih mjesta.

Među mjerama koje su već preduzete, Đapo je izdvojila zaustavljanje rasta cijena osnovnih životnih namirnica, a od Agencije za bankarstvo zatražen je moratorijum na kredite, dok je Savjetu ministara upućena inicijativa da se izmijeni zakon i omogući pomjeranje na kraj mjeseca uplate doprinosa.