latinica  ћирилица
30/03/2020 |  21:04 ⇒ 21:05 | Autor: SRNA

Bošnjaci nemaju nijedan argument za mjeru zaštite vitalnog interesa

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić smatra da Bošnjaci nemaju nijedan argument za potezanje mjera zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku Republike Srpske da uvede vanredno stanje zbog epidemije virusa korona, već i ovakvu situaciju koriste da prikupe neki politički poen.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Reagujući na to što je lider SDA Bakir Izetbegović pozvao na zaštitu nacionalnih interesa čime je faktički onemogućio Republiku Srpsku da odmah stavi na snagu odluku o vanrednom stanju koju je donijela, Ćeranić je naveo da, iako je to Dejtonom predviđeno, tačna međuetnička linija između entiteta u BiH ni danas nije markirana što je sada samo izgovor Izetbegovića koji svima nanosni štetu.

On je pojasnio da Srpska sada, s obzirom da su Bošnjaci uložili veto, ne može da uvede vanredno stanje jer to onda "nije pravno legitimno".

- Po pravnoj proceduri, u slučaju kada jedna strana posegne za mjerom zaštite vitalnog nacionalnog interesa onda posreduje Ustavni sud Republike Srpske. On je mjerodavan, odnosno, to je zadnja instanca koja će odlučiti o mjeri vanrednog stanja u Srpskoj - pojasnio je Ćerenić za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, ako Ustavni sud to odbaci i dokaže da nije bilo argumentovano potezanje mjera zaštite vitalnog interesa, onda Srpska može da uvede vanredno stanje.

- To je sve sada na čekanju, to jest, čeka se da se procedura okonča - naglasio je Đeranić.

Na Izetbegovićevu primjedbu da se policija Republike Srpske i medicinska "patrola" nalaze na takozvanim međuetničkim punktovima "kako bi mogli da kontrolišu protok ljudi koji prolaze kroz srpski entitet", Đeranić je rekao da je to samo pokazatelj da i u ovakvoj situaciji bošnjačka strana želi da se bavi politikantstvom.

- Ovdje je riječ o antagonizmu i političkoj protivrječnosti koje u BiH ne prestaju čak ni u ovakvim situacijama, dakle u vrijeme globalane opasnosti koja je zahvatila oba entiteta u BiH. I u Federaciji BiH u pojedinim kantonima razmatra se potreba za uvođenjem rezervnog sastava policije, prije svega zbog migrantske krize i rastuće pandemije. Ne bih se iznenadio kada bi za mjesec ili dva i u Federaciji BiH odlučili da zaoštre mjere koje se sada sputavaju Republici Srpskoj - rekao je on.

Narodna skupština Republike Srpske je većinom glasova donijela odluku o proglašenju vanrednog stanja zbog epidemije virusa korona.

Čak je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozdravio tu odluku i opredijeljenost predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović da vanredna ovlaštenja koristi u interesu javnog zdravlja.

Incko je, takođe istakao da zaustavljanje širenja virusa korona i spasavanje života građana moraju biti prioriteti za sve vlasti u BiH.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske najavio je da će pokrenuti proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o proglašenju vanrednog stanja u Srpskoj.