latinica  ћирилица
30/03/2020 |  21:18 ⇒ 31/03/2020 | 08:23 | Autor: RTRS

AKTUELNO o virusu korona: Ključne naredne tri sedmice (VIDEO)

Dobra je vijest da je od 186 testiranih tek jedna osoba pozitivna na virus korona, ali to ipak ne znači da epidemiološka kriva ide silaznom putanjom, zaključak je sagovornika emisije Aktuelno naše televizije.
Emisija Aktuelno - Foto: RTRS
Emisija AktuelnoFoto: RTRS

Sa epidemiološkog aspekta ključne su naredne tri sedmice i zato je važna spremnost zdravstvenih ustanova.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekao je da se svakog dana vrši sve više testiranja.

- Trudimo se da maksimalno brzo, ali i efikasno i sigurno dostavimo rezultate testova. Razumijemo da je najveće nestrpljenje na graničnim prelazima. Molimo građane za strpljenje, jer su ti kapaciteti ograničeni, ali su sigurni - rekao je Zeljković.

Zvjezdana Rajkovača, pomoćnica generalnog direktora UKC za medicinske poslove, rekla je da Univerzitetsko klinički centar Srpske u ovom trenutku raspolaže sa 50 respiratora.

- Međutim, moramo voditi računa da imamo i druge pacijente koji trebaju respirator, tako da ćemo po potrebi te respiratore stavljati u Infektivnu kliniku - navela je ona.

Milica Lovrić, direktorka bijeljinske bolnice "Sveti vračevi", istakla je da je veoma bitno što je uvedeno testiranje lica koja pređu granične prelaze.

- Na taj način pooštravamo sve mjere kontrole i potencijalni prenos infekcije i jednostavno se prekidaju svo kontakti u potencijalnom prenosu zaraze - rekla je Lovrićeva.

Emisiju možete pogledati i ovdje.