latinica  ћирилица
30/03/2020 |  22:03 ⇒ 31/03/2020 | 08:36 | Autor: SRNA

Šeranić: Uspjeli smo da razvučemo tok epidemije i smanjimo udar na zdravstvo

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je večeras da je Republika Srpska uspjela da donesenim mjerama u borbi protiv širenja virusa korona razvuče tok epidemije i smanji udar na zdravstvene ustanove.
Alen Šeranić - Foto: SRNA
Alen ŠeranićFoto: SRNA

Šeranić je ocijenio da su tome, prije svega, doprinijele preduzete mjere koje su morale biti restriktivne i od kojih još ne treba odustati.

On je naveo da je smanjen ulazak lica iz inostranstva, a time i rizik unosa virusa, te da ove sedmice očekuju da u potpunosti stave pod kontrolu pozitivna lica.

- Onda imamo sljedećih 14 dana kao period same inkubacije kada možemo da očekujemo da iskontrolišemo sve one ljude koji bi se potencijalno zarazili u tom periodu - rekao je Šeranić za Alternativnu televiziju.

On je rekao da je zadovoljan kako funkcionišu karantini na granici koju je prije 14 dana prelazilo po 2.500 ljudi, a danas po 170 do 200 lica.

- Omogućili smo tim licima da ih pregledamo odmah na ulazu, da evidentiramo ko ima temperaturu ili se loše osjeća i da ih odmah uputimo na liječenje, ne dovodeći ih u mogućnost da se sretnu sa porodicom i prenesu moguću infekciju - istakao je Šeranić.

On je rekao da nije neuobičajeno da nema pozitivnih na virus korona među uzorcima koji su uzeti na granici, s obzirom da je riječ o ljudima koji dolaze iz država koje su već preduzele određene mjere.

Šeranić je rekao da se pomaže i lokalnim zajednicama da uspostave karantine u koje će biti upućivani ljudi sa granice.

Govoreći o pozitivnim slučajevima među zdravstvenim radnicima, resorni ministar je rekao da to nije neuobičajeno, ali da se adekvatno reagovalo, prije svega prekomponovanjem rada da bi se nastavilo sa pružanjem zdravstvene usluge.

On je naglasio da je Srpska prešla na strategiju direktnog i aktivnog traženja lica koja su pozitivna na virus korona, te da se u narednim danima može očekivati više onih koji će imati pozitivan rezultat testa.

- Cilj nam je da evidentiramo i identifikujemo te osobe da bi mogli adekvatno da ih zbrinemo u okviru zajednice - rekao je Šeranić.

On je ponovio da je pravovremeno uvođenje rigoroznih mjera omogućilo da se suzbije veće širenje virusa, te da su prošle sedmice evidentirali postojanje takozvanih porodičnih klastera zbog čega su se odlučili da pozitivne osobe bez simptoma izdvoje iz porodica i na taj način spriječe širenje virusa.

Govoreći o današnjoj odluci Republičkog štaba za vanredne situacije da se omogući rad na pijacama, Šeranić je rekao da građani i na tom mjestu moraju da paze na fizičku distancu kao što to rade u marketima, pekarama i apotekama, te da će nadležni strogo kontrolisati sprovođenje donesenih mjera.

Ministar zdravlja rekao je da ne očekuje velike gužve penzionera u terminima koje je danas Štab odredio za njihovo kretanje, odnosno utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 časova.

- Smatram da se sada stvorio prostor da pokušamo da omogućimo i kretanje licima starijim od 65 godina da ostvare određene potrebe - rekao je Šeranić.

On je naveo da je u Srpskoj do sada urađeno 1.547 testiranja, od kojih je 201 osoba pozitivna na virus korona, te da je 11 lica oporavljeno.