latinica  ћирилица
30/03/2020 |  22:23 ⇒ 22:40 | Autor: Politika

Virus korona u domu za stare u Zemunu

Kod šest korisnika iz Doma za stare "Doživeti stotu" u Zemunu, direktorke ove ustanove socijalne zaštite i jedne medicinske sestre, potvrđen je virus kovid 19, a ovaj objekat i dalje radi i u njemu se trenutno nalazi 19 korisnika.
Dom za stare u Zemunu (Foto: Marko Spasojević/Politika) -
Dom za stare u Zemunu (Foto: Marko Spasojević/Politika)

O tih 19 korisnika prethodnih dana danonoćno je brinuo samo jedan muškarac, koji inače nije medicinski radnik, već volonter, i to zato što su svi ostali zaposleni u samoizolaciji.

On ranije nije bio u kontaktu ni sa kim iz ove ustanove, pa je zato i angažovan kao pomoć, što je za Politiku potvrdila Tanja Mitrović, glavna medicinska sestra Doma, koja je i sama od 25. marta u samoizolaciji.

- Naš volonter je na ivici snage, on je tamo faktički živio dan-noć, pomagao korisnicima, dijelio im obroke... Zbog toga smo i poslali molbu Ministarstvu za rad, s pitanjem da li oni mogu da nam nađu neki stručni kadar, dok ne izađemo iz samoizolacije. Pomoć je konačno stigla, pa odsad u domu radi i i mlada medicinska sestra - kaže Mitrovićeva.

Ona podsjeća da je virus korona najprije konstatovan kod direktorke ovog doma koja je od 21. marta na Infektivnoj klinici u Beogradu.

- Od tada svi koji smo bili u kontaktu s njom, i osoblje i korisnici, moramo biti u samoizolaciji, najmanje 14, a možda po novim pravilima i 28 dana. To je veliki problem za cijeli naš dom, jer on i dalje mora da radi i u njemu je smješteno 19 korisnika - navodi Mitrovićeva.