latinica  ћирилица
31/03/2020 |  12:27 | Autor: SRNA

Srbiji do 15 miliona evra za hitne potrebe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem o saradnji u suzbijanju širenja koronavirusa i zarazne bolesti Kovid-19, kao i o pomoći EU Srbiji i Zapadnom Balkanu da odgovore na taj izazov.
Varhelji sa Vučićem (foto: Tanjug / Zoran Žestić) -
Varhelji sa Vučićem (foto: Tanjug / Zoran Žestić)

Aleksandar Vučić i Oliver Varhelji saglasili su se da su neophodne saradnja i koordinacija mjera između Zapadnog Balkana i Evropske unije, jer se na izazov ovih razmera može odgovoriti samo bliskom saradnjom i solidarnošću.

Komesar Varhelji je predsjedniku Vučiću rekao da je nadležnim službama dao instrukciju da Srbiji bude omogućeno korišćenje do 15 miliona evra za hitne potrebe koje će biti finansirane iz tekućih ugovora sa UNOPS-om i UNDP-em i iz programa podrške za evropske integracije.

Dodao je i da će biti razmotreno korišćenje preostalih 20,8 miliona evra iz programa za evropske integracije za kratkoročne potrebe, a da, uz saglasnost Vlade Srbije, bude preusmjereno do 57,6 miliona evra iz programa koje su inicijalno opredjeljene za druge projekte za kratkoročne i srednjoročne potrebe.

Predsjednik Vučić je komesaru rekao da je Srbija zahvalna za dosadašnju pomoć EU u borbi protiv koronavirusa i Kovida-19 finansiranjem hitne nabavke medicinske opreme, kao i kargo letova kojim se oprema doprema.

Dodao je i da računamo na podršku EU i u otklanjanju ekonomskih posljedica ove bolesti.

Posebno je zahvalio komesaru na ličnom angažmanu, naglasivši da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će sve svoje obaveze na tom putu ispunjavati, ali da će umjeti i da pokaže solidarnost sa zemljama Evropske unije koje su najteže pogođene koronavirusom.

Komesar je takođe izrazio nadu da će, s obzirom na trenutne potrebe i situaciju u državama članicama EU, biti u prilici da pozitivno odgovori na zahtjev Srbije za podršku Mehanizma civilne zaštite EU i u isto vrijeme ukazao na proširenje namjene Fonda solidarnosti EU na saniranje posljedica ugrožavanja javnog zdravlja. Srbiji je ponuđena i mogućnost pristupanja dobrovoljnom sporazumu o zajedničkim nabavkama.