latinica  ћирилица
31/03/2020 |  14:15 | Autor: SRNA

Međugorje: Samostan i "Majčino selo" u karantinu

Sveštenici iz župne kancelarije Međugorje stavljeni su u izolaciju, a u karantin katolički samostan u Miletini kod Međugorja, gdje žive 23 časne i sveštenika, te Ustanova za djecu bez roditelja "Majčino selo" u Međugorju sa oko 60 djece i zaposlenih, rečeno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/.
Međugorje (foto:kristoftour.sk) -
Međugorje (foto:kristoftour.sk)

Savjetnik predsjednika Vlade HNK Darko Јuka rekao je da je od juče u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar urađeno 81 testiranje i da je u HNK 10 pozitivnih, i to pet iz Mostara, četiri iz Čitluka i jedno iz Konjica.

- To ne znači da je 71 negativno, već će ostali kantoni izvijestiti o svojim zaraženim - naveo je Јuka.

On je rekao da su u HNK trenutno 54 osobe pozitivne na virus korona, četiri su u izolacijskom bloku KOVID bolnice u Mostaru, od kojih je jedno na kiseoniku, a troje na respiratoru i njihovo stanje je neizvjesno.

- Nemamo, nažalost, precizne podatke o kontaktima pet novozaraženih u Mostaru. Ljekari prikupljaju informacije da vidimo možemo li ih svrstati u neke klastere. Izvjesno je da neke od njih nećemo moći da svrstamo u postojeće klastere, što dodatno usložnjava situaciju - napomenuo je Јuka.

On je naveo da je Krizni štab HNK danas održao sastanak sa načelnikom Čitluka i direktorom tamošnjeg Doma zdravlja zbog veoma ozbiljne situacije u Međugorju i Čitluku.

- Upućujemo vrlo ozbiljan poziv svima koji su imali kontakt sa osobama iz ustanova koje su stavljene u karantin da se odmah stave u samoizolaciju. Prostor ostvarenih kontakata, budući da je riječ o sveštenicima, veoma je širok i otvara mogućnost velikog problema - naglasio je Јuka.

On je upozorio ljude da se drže naredbi kriznih štabova, te da ne idu u vjerske objekte, jer neće biti izuzetaka i svi će biti kažnjeni.

Јuka je potvrdio da je policija reagovala u manastiru Zvala u opštini Ravno gdje je u nedjelju, 29. marta, na liturgiji bilo oko 120 ljudi.

- Svugdje gdje je prijavljen prekršaj MUP je izašao i postupio. Niko nije izuzet od naredbi Kriznog štaba civilne zaštite, pa ni crkvene vlasti. Ljudi, pridržavajte se naredbi, budimo svjesni da su ugroženi životi. Molite se Bogu od kuće. Ne okupljate se u grupama. Savko ko bude zatečen u prekršaju biće kažnjen - poručio je Јuka.