latinica  ћирилица
31/03/2020 |  14:55 | Autor: SRNA

Košarac: Nesmetano odvijanje spoljnotrgovinskog prometa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izrazio je zadovoljstvo situacijom na graničnom prelazu Rača, posebno angažmanom zaposlenih u Kancelariji za veterinarstvo, jer od kada je proglašena epidemija virusa korona ovdje dnevno pređe 50 do 60 kamiona robe.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Veoma je značajno da se odluka Savjeta ministara poštuje, što potvrđuje statistika koja kaže da 10 do 15 kamiona noću prelazi ovaj granični prelaz i na taj način podliježu svim inspekcijskim kontrolama - rekao je Košarac novinarima nakon obilaska graničnog prelaza Rača i susreta sa zaposlenima u Kancelariji za veterinarstvo.

On je naveo da ovo dovoljno govori o opredijeljenosti institucija da omoguće nesmetano odvijanje spoljnotrgovinskog prometa, dodavši da je značajno to da u strukturi robe koja prelazi ovaj granični prelaz jeste stočna hrana i živa stoka.

- S obzirom na to da su nadležna entitetska tijela, prije svega, vlade i druge institucije, donijele odluku da je veoma važno u narednom periodu posvetiti se sjetvi, kao resorni ministar sam tražio od Uprave za zaštitu zdravlja bilja i Uprave za indirektno oporezivanje da sve robe sa oznakom `D`, a to su sjemena, đubriva i zaštitni materijali ubrzano prolaze kroz granične prelaze, kako bi što prije ta roba došla do korisnika - rekao je Košarac.

On je napomenuo da je sada u interesu da, kada se očekuju određene posljedice u tom pogledu, postoje dovoljne količine hrane.

Košarac je najavio da će već sutra u toku dana željezničkim saobraćajem na graničnom prelazu Zvornik, stići prva pošiljka od oko 600 tona stočne hrane za jednu kompaniju u BiH.

- To potvrđuje da smo opredijeljeni, zajedno sa kompletnim timom ljudi, kako Graničnom policijom, Upravom za indirektno oporezivanje tako i Kacelarijom za veterinarstvo i Upravom za zaštitu bilja, i ostalim inspektorima da se što prije omogući kontrola robe kako bi ona ili neki drugi proizvodi što prije došli do krajnjih korisnika u BiH - rekao je Košarac.

On je najavio da će narednih dana, shodno odluci koju je donio Savjet ministara, obići i druge granične prelaze gdje se odvija spoljnotrgovinski promet robe, kako bi sagledao na koji način sada funkcionišu.

- Mislim da su mjere adekvatne, vidimo da nema zastoja na tim graničnim prelazima što je veoma važno da roba dolazi, a posebno me raduje činjenica da svi vodimo računa o zdravlju ljudi, da je i dalje permanentna, ključna borba za zdravlje svakog čovjeka BiH - rekao je Košarac, istakavši da vjeruje da će i dalje biti prisutne adekvatne mjere koje će biti od koristi svakom građaninu BiH.